Οι λόγοι για τη διαφορά μεταξύ των φύλων είναι ασαφείς, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες «είναι λιγότερο πιθανό να προστατευθούν από τον ήλιο» ή να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία, δήλωσε στο πρακτορείο AFP η Dorothy Yang, γιατρός στο Royal Free London NHS Foundation Trust στο Λονδίνο.

Πάνω από το 90% των περιστατικών μελανώματος οφείλονται σε βλάβες των κυττάρων του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο ή σε άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), όπως το σολάριουμ, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC).

Σε 8 από τις 18 χώρες που εξετάστηκαν, τα ποσοστά θνησιμότητας των ανδρών από καρκίνο του δέρματος αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Στην Ιρλανδία και στην Κροατία σχεδόν διπλασιάστηκαν. Επίσης, παρατηρήθηκε απότομη αύξηση στην Ισπανία και στη Βρετανία (70%), στην Ολλανδία (60%), στη Γαλλία και στο Βέλγιο (50%).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, η θνησιμότητα από μελάνωμα στους άνδρες αυξήθηκε κατά περίπου 25%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του CDC. 

Η μεγαλύτερη θνησιμότητα καταγράφεται στην Αυστραλία (σχεδόν έξι θάνατοι ανά 100.000 άνδρες), ενώ η χαμηλότερη στην Ιαπωνία (μόνο 0,2 θάνατοι ανά 100.000 κάτοικοι).

Οι επιστήμονες ερευνούν επίσης κατά πόσο γενετικοί και άλλοι βιολογικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο ποιος άνθρωπος θα πάθει μελάνωμα.