Τα εντυπωσιακά ευρήματα δείχνουν πιθανές θεραπείες, που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση ορισμένων από τις πιο παραμελημένες τροπικές νόσους, όπως σχιστοσωμίαση (γνωστή και ως νόσος των σαλιγκαριών) και γαστρεντερικά προβλήματα από αγκυλόστομα σκουλήκια, που πλήττουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

Η ερευνητική ομάδα σύγκρινε τα γονιδιώματα 81 ειδών σκουληκιών, συμπεριλαμβανομένων 45 που δεν είχαν προηγουμένως τα γονιδιώματά τους. Η ανάλυση βρήκε σχεδόν ένα εκατομμύριο νέα γονίδια, άγνωστα ως τώρα, που ανήκαν σε χιλιάδες νέες οικογένειες γονιδίων.

Οι παρασιτικές λοιμώξεις από σκουλήκια μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια και να προκαλέσουν έντονο πόνο, σωματικές αναπηρίες, καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά και κοινωνικό στίγμα, που συνδέεται με παραμόρφωση.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την καταπολέμησή τους - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρασκευάζονται από τη Sanofi, τη GSK και την Johnson & Johnson - έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα και συχνά δωρίζονται από φαρμακοποιούς ή πωλούνται σε μειωμένες τιμές σε εκείνους που τις χρειάζονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Όμως το φάσμα των φαρμάκων για τη θεραπεία των λοιμώξεων από σκουλήκια εξακολουθεί να είναι περιορισμένο.

"Τα παρασιτικά σκουλήκια είναι κάποιοι από τους παλαιότερους εχθρούς μας και εξελίχθηκαν για εκατομμύρια χρόνια, ώστε να μπορούν να χειρίζονται το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων", δήλωσε η Makedonka Mitreva του McDonnell Genome Institute του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, μία από τους επικεφαλής της μελέτης, μαζί με συναδέλφους της από το Wellcome Sanger Institute της Βρετανίας και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Είπε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα οδηγήσουν τόσο σε βαθύτερη γνώση της βιολογίας των παρασίτων, όσο και στην καλύτερη κατανόηση του πώς μπορούν να ελεγχθούν τα ανθρώπινα ανοσοποιητικά συστήματα.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics.

Κάποιος μπορεί να κολλήσει παράσιτα από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, από το δάγκωμα ενός εντόμου ή μέσω της σεξουαλικής επαφής με μολυσμένο άτομο. Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή μόλυνσης από παράσιτα και μετάδοσης.