Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η παιδική ηλικία και η σχέση με τους γονείς "γράφουν" στον οργανισμό και σχετίζονται με την ψυχική και με την σωματική υγεία των ανθρώπων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από δύο εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα, την Εθνική Μελέτη Ανάπτυξης Μέσης Ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης, με συνολικά περισσότερες από 22.000 συμμετέχοντες.

Η πρώτη μελέτη ακολούθησε ενήλικες στη δεκαετία των 40 χρόνων τους για 18 χρόνια και η δεύτερη ακολούθησε ενήλικες 50 ετών και άνω για έξι χρόνια. Οι έρευνες περιελάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με τις αντιλήψεις για τη γονική στοργή, τη γενική υγεία, τις χρόνιες παθήσεις και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες, που ανέφεραν ότι εισέπραξαν πολύ στοργή από τις μητέρες τους στην πρώιμη παιδική ηλικία, παρουσίασαν καλύτερη υγεία και λιγότερη κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους. Εκείνοι, που ανέφεραν αναμνήσεις με περισσότερη υποστήριξη από τους πατέρες τους, εμφάνισαν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα της μελέτης William J. Chopik, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

"Γνωρίζουμε ότι η μνήμη παίζει έναν τεράστιο ρόλο στο πώς κατανοούμε τον κόσμο - πώς οργανώνουμε τις εμπειρίες μας από το παρελθόν και πώς κρίνουμε ότι πρέπει να δράσουμε στο μέλλον. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που οι αναμνήσεις μας από το παρελθόν μπορεί να μας καθοδηγήσουν", δήλωσε.

Βρήκαμε ότι οι καλές αναμνήσεις φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην υγεία και στην ευημερία, πιθανώς μέσα από τους τρόπους, με τους οποίους μειώνουν το στρες ή μας βοηθούν να διατηρήσουμε υγιείς επιλογές στη ζωή".

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν, καθώς πίστευαν ότι οι αναμνήσεις φθίνουν με τα χρόνια. Είδαν, όμως, ότι οι αναμνήσεις από την παιδική ηλικία είναι αξιόπιστος δείκτης ψυχικής και σωματικής υγείας για τα άτομα μέσης ηλικίας. 

Στο περιοδικό ψυχολογίας Health Psychology δημοσιεύθηκαν τα συμπεράσματα.