Αντίθετα, εκείνες που σηκώνονται νωρίς το πρωί, έχουν τις μισές πιθανότητες να αρρωστήσουν. Αυτά έδειξε έρευνα της οργάνωσης Cancer Research UK και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο στη Γλασκόβη (NCRI).

Η επιστημονική ομάδα σύγκρινε 2.740 γυναίκες, που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, με 149.064 γυναίκες χωρίς νόσο και βρήκαν ότι οι γυναίκες, που ξυπνάνε πρωί, είχαν 48% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια.

Ομοίως χαρτογράφησαν τις γενετικές παραλλαγές σε 228.951 γυναίκες, που ξυπνούσαν νωρίς ή αρκετά αργότερα μέσα στην ημέρα και σύγκριναν τους κινδύνους για την εμφάνιση καρκίνου μαστού. Και πάλι διαπίστωσαν ότι το πρωινό ξύπνημα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 40%.

Επιπλέον βρέθηκε ότι οι γυναίκες, που κοιμούνται πάνω από επτά - οκτώ ώρες την ημέρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Για κάθε πρόσθετη ώρα ύπνου πάνω από τις οκτώ, ο κίνδυνος αυξάνει κατά μέσο όρο 20%. Η αϋπνία, πάντως, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με την Telegraph και τον Independent.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι πώς και γιατί η διάρκεια του ύπνου ή οι συνήθειες ύπνου των γυναικών σχετίζεται με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια επιδημιολογίας Dr Rebecca Richmond: "Τα ευρήματά μας είναι συνεπή με εκείνα παλαιότερων μελετών, που είχαν δείξει τον επιβαρυντικό ρόλο που έχουν για την εμφάνιση καρκίνου οι νυχτερινές βάρδιες στη δουλειά και η έκθεση στα φώτα".