Φυσικά οι νέοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τα smartphone τους και για κλήσεις και μηνύματα (92% και 83% αντίστοιχα), αλλά σε πρώτη θέση έρχονται λειτουργίες όπως η δυνατότητα να βγάζουν φωτογραφίες (87%), τα social media (78%), τα e-mails (83%) και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο (80%).

Λιγότερο σημαντικά θεωρούν την δορυφορική πλοήγηση, την ψυχαγωγία, την επικοινωνία μέσω mobile apps και τις πληρωμές μέσω κινητού. Τα μηνύματα MMS ή οι εφαρμογές υγείας και fitness έρχονται ακόμα πιο πίσω.

Το φύλο και η ηλικία κάνουν τη διαφορά

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν το smartphone για τα social media (83% έναντι 73%), για να βγάζουν φωτογραφίες (91% έναντι 84%) και να στέλνουν μηνύματα (90% έναντι 77%) αρκετά πιο συχνά από ό,τι οι άντρες. Οι εκπρόσωποι της Generation Z (ηλικίες μεταξύ 15-24 ετών) χρησιμοποιούν το smartphone κυρίως για ψυχαγωγία, gaming και επικοινωνία, ενώ μεγαλύτεροι χρήστες (ηλικίες 25-38 ετών – Generation Y) το χρησιμοποιούν ως εργαλείο δουλειάς (λήψη mail, κλήσεις, μηνύματα SMS και MMS).

Οι νέοι Πολωνοί χρησιμοποιούν τα smartphone για επικοινωνία, φωτογραφίες και για να σερφάρουν στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι στέλνουν MMS και SMS, τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο, επισκέπτονται ιστοσελίδες και κάνουν χρήση εσωτερικών λειτουργιών όπως το ξυπνητήρι και η αριθμομηχανή.

Οι νέοι Τσέχοι ξεχωρίζουν στην συχνότητα με την οποία παίζουν παιχνίδια ενώ συγκριτικά με τις άλλες εθνικότητες, στέλνουν αρκετά SMS και MMS και χρησιμοποιούν το ξυπνητήρι και την αριθμομηχανή.

Οι Φινλανδοί ξεχωρίζουν στην χρήση εφαρμογών για ανταλλαγή μηνυμάτων (78%) σε αντίθεση με τους Έλληνες (7%) οι οποίοι χρησιμοποιούν τέτοιες εφαρμογές σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Οι νέοι Ούγγροι δεν είναι μεγάλοι λάτρεις της ανταλλαγής μηνυμάτων και MMS. Είναι πιθανό όμως η τάση αυτή να εξηγείται από το γεγονός ότι κάνουν χρήση εφαρμογών μηνυμάτων σε μεγάλο βαθμό (61%). Επίσης μία άλλη λειτουργία, που δεν χρησιμοποιείται πολύ από τους Ούγγρους, είναι οι εφαρμογές υγείας και fitness.

Υψηλό ποσοστό των νέων καταναλωτών από την Σερβία στέλνει μηνύματα και τηλεφωνεί αλλά αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι η χρήση του smartphone για ψυχαγωγία - διάβασμα, μουσική, παρακολούθηση βίντεο κτλ. Από την άλλη μεριά, η χρήση για αποστολή και λήψη SMS και MMS είναι λιγότερο συχνή.

Δημιουργικοί και κοινωνικοί ατομικιστές 

Οι νέοι, που πήραν μέρος στην έρευνα, περιγράφουν τους εαυτούς τους ως δημιουργικούς, ανοιχτόμυαλούς, μοναδικούς και ανεξάρτητους. Οι Πολωνοί και οι Τσέχοι θεωρούν τους εαυτούς τους μοναδικούς και ξοδεύουν τον ελεύθερο τους χρόνο εκτός της πόλης αρκετά συχνά.

Οι νέοι Φινλανδοί θεωρούν ότι είναι ανεξάρτητοι περισσότερο από τον μέσο όρο και οι Έλληνες περιγράφουν τους εαυτούς τους ως επαγγελματίες και δημιουργικούς. Οι νέοι Ούγγροι θεωρούν ότι είναι συμπονετικοί και αξιόπιστοι άνθρωποι, που προτιμούν να περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους στο σπίτι, ενώ οι Σέρβοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως κοινωνικά, δημιουργικά και μοναδικά άτομα.