Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης σε όλο τον κόσμο, για σχεδόν 70 εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου ένας άνθρωπος στους 50 (το 2%) άνω των 40 ετών μπορεί να διαγνωσθεί με γλαύκωμα.

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη συγκεκριμένη πάθηση, που οδηγεί έως την τύφλωση, κάνοντας σταδιακή ζημιά στον αμφιβληστροειδή και στο οπτικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει τις πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο. Ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος είναι η αυξημένη πίεση στο μάτι, κάτι που συχνά συμβαίνει σε ηλικιωμένους ανθρώπους. 

Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από 45 ασθενείς με γλαύκωμα να δοκιμάσουν διαλογισμό για μια ώρα την ημέρα επί τρεις εβδομάδες, ανακάλυψαν ότι η πίεση στα μάτια τους μειώθηκε κατά 25%, σε σύγκριση με τους ασθενείς που βάζουν στα μάτια σταγόνες για αυτόν τον σκοπό.

Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι η μόνη αποδεδειγμένη θεραπεία για το γλαύκωμα και σήμερα επιτυγχάνεται με κολλύρια ή με λέιζερ. Αυτό που μέχρι τώρα δεν είχαν εξετάσει οι επιστήμονες, είναι ότι η πίεση στο μάτι μπορεί να αυξάνεται λόγω στρες. 

Ο Dr Bernhard Sabel από το Ινστιτούτο Ιατρικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Magdeburg στη Γερμανία δήλωσε: "Η μελέτη δείχνει ότι το ψυχικό στρες μπορεί να είναι ένας από τους κύριους αιτιώδεις παράγοντες για το γλαύκωμα.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την αρχαία τεχνική διαλογισμού για τη μείωση του στρες, έχουμε ένα ισχυρό εργαλείο, ικανό να θεραπεύσει τον ασθενή συνολικά και όχι μόνο στα μάτια, μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση της νόσου, που επίσης βελτιώνει συνολικά την κατάσταση των ασθενών".

Οι ερευνητές λένε ότι ο διαλογισμός θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για φάρμακα και να προσδώσει πρόσθετα οφέλη, όπως μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), ενδυνάμωση ανοσοποιητικού συστήματος και αύξηση στην έκκριση ενδορφινών (ορμόνες της ευτυχίας).

"Τα ευρήματά μας αξιοποιούν τη δύναμη του εγκεφάλου για τη θεραπεία παθήσεων του ανθρώπινου σώματος", είπε ο Dr Muneeb Faiq, του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών της Ινδίας στο Νέο Δελχί.

"Η πλειοψηφία των ανθρώπινων ασθενειών έχει μια υποκείμενη ψυχολογική συνιστώσα και οι στόχοι του διαλογισμού είναι ακριβώς αυτή η ψυχολογία του ασθενούς. Η μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες με τέτοιες μεθόδους, επιστημονικά τεκμηριωμένες, μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ματιών".

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Glaucoma.