Μια ομάδα Ευρωπαίων γιατρών εξέτασε δεδομένα για πάνω από δώδεκα συνδυασμούς βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σε ολόκληρη την ήπειρο και ανέπτυξε ένα πρότυπο μοντέλο υπολογισμού για τις μολύνσεις και για τους θανάτους πέντε τύπων λοιμώξεων.

Διαπίστωσαν ότι πάνω από 671.689 άνθρωποι αρρώστησαν το 2015 από αυτά τα πέντε στελέχη και 33.110 κατέληξαν. Το βάρος αυτών των θανάτων στην ΕΕ "ήταν παρόμοιο με το σωρευτικό βάρος της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV" κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η πλειονότητα των θανάτων συνέβη σε βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών και σε άτομα άνω των 65 ετών.

Οι επιπτώσεις σε όρους θνησιμότητας είναι πιο αυξημένες στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Η Ιταλία αριθμεί από μόνη της πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων, που συνδέονται με τα υπερμικρόβια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ιταλία και η Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο των λοιμώξεων.

Κατά την περίοδο διεξαγωγής της μελέτης, περισσότερες από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία από βακτήρια όπως το E-coli και το MRSA, κάτι που η ερευνητική ομάδα είπε ότι ήταν σημαντικό "ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος γηράσκων πληθυσμός της Ιταλίας".

Στην Ελλάδα, όπου οι περισσότεροι θάνατοι αποδόθηκαν σε ένα μόνο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά στέλεχος βακτηρίων, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι υπάρχει "επείγουσα ανάγκη" να αυξηθούν οι άμυνες έναντι συγκεκριμένων υπεμικροβίων.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των κρουσμάτων σημειώθηκαν σε περιβάλλον νοσοκομείου. 

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι αναπτύχθηκε αντιβιοτικό "Δούρειος Ίππος" για τη μάχη ενάντια στα υπερμικρόβια.