Η νέα μελέτη παρακολούθησε 40 εκατομμύρια μωρά και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος επιπλοκών στη γέννα αρχίζει να αυξάνεται όταν οι πατέρες είναι γύρω στα 35 - αυξάνονται, δε, περαιτέρω, από την ηλικία των 45 ετών και μετά.

Για δεκαετίες το ηθικό βάρος για την υγεία των νεογέννητων έπεφτε στις γυναίκες, που επέλεγαν να κυνηγήσουν τα επαγελματικά τους όνειρα, καθυστερώντας τη μητρότητα, με τις γνωστές επιπτώσεις. Αλλά τα νέα ευρήματα δείχνουν πως και οι άνδρες πρέπει, επίσης, να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Σε σύγκριση με τους άνδρες, που έγιναν πατέρες μεταξύ 25 και 34 ετών, τα βρέφη που γεννήθηκαν από άνδρες ηλικίας μεταξύ 35 και 44 ετών ήταν περίπου 5% πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα ή με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.

Για τους άνδρες ηλικίας 45 ετών και άνω, ήταν 14% πιθανότερο τα μωρά να νοσηλευθούν στην εντατική, 14% πιθανότερο να γεννηθούν πρόωρα, 18% πιθανότερο να έχουν επιληπτικές κρίσεις και 14% πιο πιθανό να έχουν χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.

Εάν ένας πατέρας ήταν 50 ετών ή μεγαλύτερος, η πιθανότητα να χρειαστεί το μωρό του μηχανική υποστήριξη της αναπνοής κατά τη γέννηση ήταν κατά 10% πιο αυξημένη και οι πιθανότητες να χρειαστεί εντατική φροντίδα αυξημένες κατά 28%.

Ο καθηγητής Michael Eisenberg, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford, είπε: "Έχουμε την τάση να εξετάζουμε τους παράγοντες, που σχετίζονται με τις μητέρες, στην αξιολόγηση των κινδύνων επιπλοκών κατά τη γέννηση. Αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι ένα υγιές μωρό είναι προϊόν συνεργασίας και η ηλικία του πατέρα συμβάλλει επίσης στην υγεία του μωρού.

Με το που ο πατέρας γίνει 35 ετών, υπάρχει μια ελαφρά αύξηση των γενετικών ελαττωμάτων, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται περισσότερο, καθώς οι άνδρες γίνονται 40 και 50 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή, κάθε χρόνος που περνάει, συσσωρεύει δύο νέες μεταλλάξεις στο DNA του σπέρματός τους".