Πόση επιστήμη χωράει μία πίτσα; Τρεις επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν την τέλεια συνταγή και, μάλιστα, προσαρμοσμένη ανάλογα με τον φούρνο του καθενός.

Δύο φυσικοί και ένας ανθρωπολόγος παρουσίασαν μια νέα μελέτη, με τίτλο «Η Φυσική για το ψήσιμο μιας καλής πίτσας», στην οποία παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για μια καλή πίτσα «Μαργαρίτα», με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.

Σε έναν ξυλόφουρνο από τούβλα - που ψήνει καλύτερα την πίτσα από όλες τις πλευρές - η σωστή πίτσα γίνεται μέσα σε ακριβώς δύο λεπτά, εφόσον η θερμοκρασία βρίσκεται στους 330 βαθμούς Κελσίου. Όταν χρειάζονται και άλλα πρόσθετα υλικά πάνω στην πίτσα, χρειάζεται άλλο μισό λεπτό.

Στο συνηθισμένο μεταλλικό ηλεκτρικό φούρνο, που έχει κάθε κουζίνα σπιτιού, η τέλεια πίτσα - για να μη γίνει «κάρβουνο» - απαιτεί 170 δευτερόλεπτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία 230 βαθμών Κελσίου, αναφέρει το αθηναϊκό πρακτορείο. Όσα περισσότερα λαχανικά, που περιέχουν νερό, προσθέτει κανείς από πάνω, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να μείνει η πίτσα στο φούρνο.