Στις τρεις  τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όροι όπως «εμβρυολογικά πλάνα», «ριζικός /εκτεταμένος λεμφογαγγλιακός καθαρισμό», «ελεύθερα όρια εκτομής παρασκευάσματος», «αύξηση ποσοστού επιβίωσης», «μείωση ποσοστού υποτροπής», αύξηση χρόνου ελευθέρου νόσου», οδήγησαν με σταθερά βήματα στη γέννηση και καθιέρωση της Χειρουργικής Ογκολογίας.

Μεγάλες σειρές συγκριτικών μελετών από εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα έκαναν σαφές στην παγκόσμια χειρουργική κοινότητα ότι η αντιμετώπιση και θεραπεία, αν όχι ίαση, του καρκίνου του πεπτικού εκτός από ένα άρτιο χειρουργείο, είναι έργο μιας πολυσύνθετης ομάδας ειδικών. Η Χειρουργική Ογκολογία, λοιπόν, μαζί με την Ογκολογία, την Ακτινοδιαγνωστική, την Παθολογοανατομική και την Ακτινοθεραπευτική οφείλουν να σχεδιάσουν και να αντιμετωπίσουν εξατομικευμένα τη νόσο του πεπτικού για κάθε ένα ασθενή ξεχωριστά.

Η Χειρουργική Ογκολογία έχει θεμελιώδη σημασία στη διαδικασία αυτή. Μια άρτια ογκολογική επέμβαση χαρακτηρίζεται από: α) τον κατάλληλο αριθμό λεμφαδένων που θα βοηθήσουν στη σωστή σταδιοποίηση της νόσου, β) τα ικανοποιητικά όρια εκτομής του παρασκευάσματος, που θα μειώσει την πιθανότητα τοπικής  υποτροπής, γ) τα ελάχιστα ποσοστά επιπλοκών - νοσηρότητας για τον ασθενή.

Ο συνδυασμός αυτών με την ενδεδειγμένη προεγχειρητική και μετεγχειρητική χημειο-ακτινοθεραπεία προσφέρει, πια, βέλτιστα αποτελέσματα και ίαση ή μακρά επιβίωση των ασθενών, αλλά και επιπλέον δραστικό περιορισμό των άλλοτε συχνών ακρωτηριαστικών χειρουργικών επεμβάσεων, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση ικανοποιητικής ποιότητας ζωής του ασθενή μετεγχειρητικά.

Και ενώ η Χειρουργική Ογκολογία γεννήθηκε και εδραιώθηκε ως εξειδίκευση της «Ανοικτής» Χειρουργικής, η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων τριών δεκαετιών οδήγησε στην «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική» (λαπαροσκοπική, ρομποτική, ενδοσκοπική, δια φυσικών οπών). Ένα μεγάλο ποσοστό κακοήθων νεοπλασμάτων του πεπτικού μπορεί να αντιμετωπισθεί από τις νεότερες αυτές τεχνικές με εξίσου ενθαρρυντικά ογκολογικά αποτελέσματα, αλλά με πολύ μικρότερο αντίκτυπο στη μετεγχειρητική πορεία του ασθενή.

Οι τεχνικές αυτές εξασφαλίζουν βραχύτερη νοσηλεία, ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη επανένταξη του ασθενή με εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη θεραπεία / ίαση της νόσου του και συγκρίσιμα ποσοστά νοσηρότητας και επιπλοκών στα χέρια έμπειρων χειρουργών ογκολόγων του πεπτικού.

Τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον από τη Χειρουργική Ογκολογία; Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των χειρουργικών εργαλείων, τα νεότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα που στοχεύουν εκλεκτικά σε μηχανισμούς, που ανακαλύπτουν η γενετική και μοριακή βιολογία, η εξέλιξη στην απεικόνιση στην στερεοτακτική χειρουργική όγκων, θα προσφέρουν νέες ιδέες και εφόδια, ώστε οι νεοπλασίες του πεπτικού να θεωρούνται ως μια ιάσιμη και όχι απλά χειρουργική νόσος.  

Ιαγμούρ Αλέξανδρος, Χειρουργός, Διευθυντής Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Χαρκοφτάκης Ιωάννης, Επιμελητής Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Σκορδάς Αθανάσιος, Επιστ. Συνεργάτης Δ’ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

  --------------------------------------------------------------------------

Όμιλος ΥΓΕΙΑ:  Τα πάντα για την Ογκολογία

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ ηγείται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή και της οικογένειάς του.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές των Νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα, από το στάδιο της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης έως την εξειδικευμένη θεραπεία, παρακολούθηση και την παρηγορητική - ανακουφιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Συμβούλιο γίνεται εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ίαση.

Οι πλέον οργανωμένες ογκολογικές κλινικές, τα υπερσύγχρονα τμήματα απεικόνισης, διάγνωσης και θεραπείας, το state-of-the-art Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife και το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και Εφήβων σε συνδυασμό με τον τελευταίας γενιάς  τεχνολογικό  εξοπλισμό και το κορυφαίο επιστημονικό & νοσηλευτικό προσωπικό,  συνθέτουν τον Τομέα Ογκολογίας του Όμιλου ΥΓΕΙΑ.

------------------------------------------

Ο  Όμιλος ΥΓΕΙΑ, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «All About Oncology» την Τέταρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 17:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκη, όπου θα παρουσιάσει το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διαθέτει στον Τομέα της Ογκολογίας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κορυφαίοι στον τομέα τους επιστήμονες θα αναπτύξουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας.

Ελεύθερη Είσοδος.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6867229.