Οπότε η LDL πρέπει να κάνει... βουτιά προς τα κάτω, μιας και η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η Νο1 αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα  - σε αυτήν οφείλεται σχεδόν το 50% των θανάτων.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου, για την ανακοίνωση έναρξης της νέας καμπάνιας, μπορεί σε γενικές γραμμές όλοι να ξέρουμε τι κάνει η κακή χοληστερόλη, αλλά συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν συνιστά στ' αλήθεια πρόβλημα και ότι αν για λίγο προσέξουμε τι τρώμε, αν ασκηθούμε και αν χάσουμε βάρος, ως δια μαγείας θα πάψει να υπάρχει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Δρ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, υπογράμμισε ότι σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες έχει υψηλή LDL χοληστερόλη. "Η LDL είναι η βασική δομική ύλη της αθηρωματικής πλάκας. Το ότι υποεκτιμάται από τον κόσμο είναι πρόβλημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί δεν θα πρέπει οι ασθενείς να οδηγούνται στα επείγοντα. Φυσικά πρέπει σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουμε τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει μία τιμή για όλους.

Η σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης αποτελεί προτεραιότητα, αφού η νόσος τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα πριν εκδηλωθεί ξαφνικά, προκαλώντας σοβαρά καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια".

Σε ανθρώπους, που έχουν περάσει ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό, η LDL πρέπει να κρατιέται κάτω από 70. Αυτοί οι ασθενείς ανήκουν στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου. Κάτω από 100 πρέπει να την κρατάνε όσοι χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς ως υψηλού κινδύνου, ήτοι άτομα που καπνίζουν, με παραπανίσια κιλά και υπέρταση. Ως ασθενείς χαμηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται όλοι οι υπόλοιποι. Σε αυτούς η κακή χοληστερόλη δεν πρέπει να ανεβαίνει πάνω από 115.

Εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, ο ασθενής Αθανάσιος Παλίδης αναφέρθηκε στην Οδύσσεια της διάγνωσης. Ο ίδιος διαγνώστηκε στα 4 του χρόνια - είναι 28 ετών σήμερα.

Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι ακόμη και για εκείνους, που λαμβάνουν θεραπεία με στατίνες ή με κάποιο άλλο φάρμακο, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μπορεί να παραμένει πραγματική απειλή. Είναι ενδεικτικό ότι 3 στους 4 ασθενείς υψηλού κινδύνου δεν είναι εντός θεραπευτικού στόχου.

"Αυτή τη στιγμή περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή, στατίνες βασικά. Ωστόσο παρατηρείται κακή συμμόρφωση εκ μέρους των ασθενών. Οι γιατροί, δε, δεν κυνηγάνε τον στόχο, να αυξήσουν τη θεραπεία, να δουν αν χρειάζεται δεύτερη ή αν χρειάζεται μονοκλωνικό αντίσωμα. Υπάρχει θεραπευτική αδράνεια", τόνισε ο Δρ. Λυμπερόπουλος.

Την ίδια ώρα 20.000 εμφράγματα και 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Η νέα καμπάνια LDL Alert, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Amgen, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην σωστή αντιμετώπιση της υψηλής LDL χοληστερόλης.

Ο κ. Αλέξανδρος Τσαμπαρλής, Value, Access & Policy Director της Amgen Hellas, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δημιουργία αυτής της καμπάνιας. Στην  Amgen κάνουμε πράξη το όραμά μας για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, ωθώντας την επιστήμη στα όριά της, προάγουμε τη σύγχρονη ιατρική και ταυτόχρονα νοιαζόμαστε για τον ασθενή και βρίσκουμε τρόπους για να δείχνουμε έμπρακτα την υποστήριξή μας για την πρόληψη και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του».