Αυτό έδειξε η ανάλυση ιατρικών αρχείων από σχεδόν μισό εκατομμύριο μεσήλικα άτομα (471.998 άτομα ηλικίας από 40 έως 69 ετών). 

Ειδικότερα το τσιγάρο, η υπέρταση και ο διαβήτης είναι παράγοντες μεγαλύτερου κινδύνου για έμφραγμα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. 
Παρόλα αυτά, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να δεχτούν φροντίδα για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο διαβήτης, επειδή θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο, ανέφεραν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως είπαν, οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά επεισόδια εάν καπνίζουν, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, εξαιτίας του τρόπου, με τον οποίο το γυναικείο σώμα αποθηκεύει το λίπος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει για το θέμα το ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), σε διάστημα επτά ετών υπήρχαν σχεδόν οκτώ περιστατικά εμφραγμάτων ανά 10.000 ανθρωποέτη στις γυναίκες έναντι 24 περιστατικών ανά 10.000 ανθρωποέτη μεταξύ των ανδρών.

Η Dr Elizabeth Millett, που προΐστατο της μελέτης, δήλωσε: "Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 55% περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Παρόλο που οι άνδρες καπνιστές έχουν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι γυναίκες καπνίστριες έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Επίσης η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για επεισόδιο κατά 83% περισσότερο και ο διαβήτης τύπου 2 κατά 47% περισσότερο".

Κάθε χρόνο στην Αγγλία γίνονται 200.000 επισκέψεις στα νοσοκομεία λόγω εμφραγμάτων - συμβαίνει ένα κάθε τρία λεπτά.