Και μπορεί σε κάποιους να φανεί οξύμωρο, αλλά, τελικά, όλη αυτή η μεγάλη "παρέα" (κατ' ευφημισμόν) στο Facebook, στο Snapchat και στο Instagram επηρεάζει δυσμενώς την καθημερινότητα πολλών, που - τι ειρωνεία - στράφηκαν εκεί για να νιώσουν καλύτερα...

Η επικεφαλής ερευνήτρια, αναπληρώτρια διευθύντρια κλινικής εκπαίδευσης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Melissa G. Hunt, δημοσίευσε τα συμπεράσματα της επιστημονικής ομάδας στο περιοδικό Journal of Social and Clinical Psychology.

"Θέλαμε να κάνουμε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία να είναι πιο έγκυρη από τις προηγούμενες", δήλωσε.

Για τον σκοπό αυτό η ερευνητική ομάδα συμπεριέλαβε τις τρεις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες και μελετήθηκε η χρήση των social media από τους 143 συμμετέχοντες και οι συναισθηματικές διακυμάνσεις τους, αν και κάθε πότε ένιωθαν φόβο, άγχος, κατάθλιψη και μοναξιά.

"Η μειωμένη χρήση των social media κανονικά θα σχετιζόταν με σημαντικές μειώσεις τόσο της κατάθλιψης όσο και της μοναξιάς. Αυτό, όμως, δεν συνέβη. Ωστόσο τα ευρήματά μας δεν δείχνουν ότι τα άτομα ηλικίας από 18 έως 22 ετών πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα social media".

Βέβαια η μελέτη υπαινίσσεται ότι λιγότερος χρόνος την ημέρα σε αυτές τις κοινωνικές πλατφόρμες δεν θα έβλαπτε. 

"Είναι λίγο ειρωνικό το γεγονός ότι η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μοναχικά", συνέχισε η επικεφαλής ερευνήτρια.

"Μερικές από τις υπάρχουσες δημοσιεύσεις σχετικά με τα social media υποδηλώνουν ότι συμβαίνει συνεχώς μια τεράστια κοινωνική σύγκριση. Όταν παρακολουθείτε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνετε ότι εκείνοι περνάνε πολύ καλύτερα από εσάς".