Επιστολή στήριξης του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και κείμενο, βάσει του οποίου διασφαλίζεται  στη Γερμανία το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων μέχρι το 2030, επέδωσε χθες το βράδυ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, αμέσως μόλις επέστρεψε στην Αθήνα, από το Βερολίνο.

Ο κ. Λουράντος συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, προκειμένου να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αποτέλεσμα της κινητοποίησης των Ελλήνων φαρμακοποιών για την προστασία της ανεξαρτησίας τους και την βιωσιμότητα των φαρμακείων.

Σύμφωνα με το έγγραφο για το γερμανικό μοντέλο ιδιοκτησίας φαρμακείου, ο κ. Λουράντος σημείωσε πως η διασφάλιση του καθεστώτος ως το 2030 καθιστά για μια ακόμη φορά σαφές πώς η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού είναι μη αποδεκτό μέτρο στην Ευρώπη.

Και τόνισε ότι οι δράσεις και οι επαφές του προεδρείου του ΠΦΣ σε Ελλάδα και εξωτερικό βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούν την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ο υπουργός υγείας και ο γενικός γραμματέας διατύπωσαν ξανά την  θετική τους διάθεση απέναντι στους φαρμακοποιούς ,επαναλαμβάνοντας όμως την σαφή θέση ότι προσπαθούν να διαχειρισθούν προειλημμένες αποφάσεις.

Η συνάντηση ανανεώθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, αμέσως μετά το ταξίδι του προεδρείου του ΠΦΣ στην Ισπανία, όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Διεθνούς Ενώσεως φαρμακοποιών (FIP) κυρία Κάρμεν Πένια, ζητώντας την στήριξή της και από την πρόεδρο του Ισπανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου .

Οι επαφές στην Γερμανία

Η επίσημη επιστολή στήριξης της ABDA που συνυπογράφηκε και από τους Αυστριακούς φαρμακοποιούς, αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο της. Η ανακοίνωση της ABDA έχει ως εξής:

"Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί πήραν θετική θέση στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακευτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου Φριντμαν  Σμίντ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Συλλόγων (ABDA) και του Προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Λουράντου, ο οποίος συνοδευόταν από μία τετραμελή επιτροπή  του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι κίνδυνοι  που προκύπτουν στην Ελλάδα μέσα από την απελευθέρωση της διακίνησης των φαρμάκων, όπου θα μπορούν και άλλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν φαρμακεία και να διακινήσουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Σμίντ, επιβεβαίωσε τον κ. Λουράντο ότι θα στηρίξει τον αγώνα του ενάντια στην απελευθέρωση.

Η ΑΒDA θα δώσει αγώνα σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, ώστε να μην αποδυναμωθεί το φαρμακευτικό επάγγελμα μέσα από την απελευθέρωση.  Ισχυρό υπερασπιστικό πλεονέκτημα  δίνει  στον κ. Λουράντο από μια απόφαση του 2009 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της πολλαπλής ιδιοκτησίας και της απαγόρευση της ιδιοκτησίας από μη φαρμακοποιούς, φαρμακοποιών στην Γερμανία.

Τότε οι δικαστές είχαν αποφασίσει ότι ο περιορισμός στην απελευθέρωσης διακίνησης των αγαθών είναι αποδεκτός , όταν αφορά  την Δημόσια Υγεία. Η άποψη του κ. Λουράντου είναι ότι αυτή η απόφαση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ σημαντικό στοιχείο ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Συλλόγων (ABDA) συνέταξε κείμενο αλληλεγγύης προς τους Έλληνες φαρμακοποιούς , το οποίο υπέγραψαν και οι παρευρισκόμενοι κ. Μπέκερ (από τον Γερμανικό Σύλλογο φαρμακείων) και ο Πρόεδρος  κ. Κίφερ (Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιμελητηρίων).

“Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Ελληνικός λαός και τα ελληνικά φαρμακεία» αναφέρει το κείμενο. «Η απελευθέρωση είχε ως σκοπό την διασφάλιση υψηλής ποιότητας των αγαθών. Λειτουργήματα και αγαθά που υπηρετούν το Κοινωφελείς  σκοπούς, προϋποθέτουν εξασφάλιση της  ποιότητας, και δεν επιτρέπεται να εξετάζονται  κάτω από το πρίσμα της βιομηχανίας (εμπορίου)».

Για αυτό δόθηκε στήριξη στον αγώνα των Ελλήνων φαρμακοποιών, ώστε να διατηρηθούν οι ενισχυμένες δομές  και να «χρησιμεύσει το γερμανικό πρότυπο για μία μεταρρύθμιση του συστήματος".