Από την εποχή που το Lancet δημοσίευσε την πρώτη μελέτη Global Burden of Disease (GBD) πριν από 10 χρόνια, κάθε φορά υπήρχε βελτίωση στην ποιότητα και ποσότητα των δεδομένων. Η ανάλυση έδινε ένα καθησυχαστικό μήνυμα: κάθε χρόνο, τα δεδομένα απεικόνιζαν έναν ολοένα και πιο υγιεινό κόσμο. Η προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων του GBD 2017 ανατρέπει αυτήν την τάση σταδιακής βελτίωσης και δείχνει αντίθετα σταθεροποίηση στα ποσοστά θνησιμότητας στη βάση μιας  αβέβαιης και ανομοιογενούς προόδου, επιδημίες που καθορίζουν την εποχή και δραματικές ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα υγείας. Αντί για ενημέρωση προόδου, το GBD 2017 αποτελεί ένα επείγον προειδοποιητικό μήνυμα από έναν εύθραυστο και κατακερματισμένο κόσμο.

Το 2017, η μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας ενηλίκων παγκοσμίως παραμένει ίδια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξάνεται. 
Σημαίνοντας συναγερμό, οι συγκρούσεις και η τρομοκρατία έχουν καταστεί δύο από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αιτίες θανάτου παγκοσμίως (αύξηση κατά 118% μεταξύ 2007 και 2017). Παράλληλα με αυτή την ανησυχητική αύξηση της βίας, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από επιδημίες όπως η εξάρτηση από τα οπιοειδή, οι μη μεταδοτικές ασθένειες, η κατάθλιψη και ο δάγκειος πυρετός. Η εξάρτηση από τα οπιοειδή έχει αυξηθεί σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα, με 4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις το 2017 και 110.000 θανάτους. 

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες αντιπροσωπεύουν το 73% όλων των παγκόσμιων θανάτων το 2017, με πάνω από το ήμισυ όλων των θανάτων (28,8 εκατομμύρια) να οφείλονται σε τέσσερις μόνο παράγοντες κινδύνου: υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, υψηλή γλυκόζη αίματος και υψηλό δείκτη μάζας σώματος . 
Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους από διαβήτη τύπου 2, μισό εκατομμύριο θανάτους από χρόνιες νεφροπάθειες που σχετίζονται με διαβήτη και 180.000 θανάτους που σχετίζονται με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. 

Το 2017, οι καταθλιπτικές διαταραχές ήταν η τρίτη κύρια αιτία ετών ζωής με αναπηρία μετά την οσφυαλγία και κεφαλαλγία και οι θάνατοι από Δάγκειο πυρετό, μια ασθένεια που συχνά συνδέεται με προσπάθειες ανάπτυξης και αστικοποίησης, αυξήθηκαν σημαντικά στις περισσότερες τροπικές και υποτροπικές χώρες, από 24.500 θανάτους παγκοσμίως το 2007, σε 40.500 το 2017.

Ο διαχωρισμός των δεδομένων ανά φύλο στο GBD 2017 αποκαλύπτει σημεία όπου πρέπει να αναληφθεί δράση  και τα οποία συχνά παραβλέπονται. Οι εκτιμήσεις δείχνουν να υποβόσκουν σημαντικές διαφορές στην υγεία ανδρών και γυναικών. Ενώ οι θάνατοι των ανδρών παραμένουν στάσιμοι σε πολλά μέρη του κόσμου και σε ορισμένες περιοχές αυξάνονται, οι γυναίκες ζουν περισσότερο, αλλά με περισσότερα χρόνια κακής υγείας. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων αφορούν διαταραχές της χρήσης ουσιών, τραυματισμούς από μεταφορές, αυτοτραυματισμούς και διαπροσωπική βία και είναι κοινωνικά καθοδηγούμενες, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη προσοχή και δράση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της GBD, συμπεριελήφθησαν εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Δείχνουν ότι η παγκόσμια έλλειψη και η άνιση κατανομή των εργαζομένων στον τομέα της υγείας απαιτεί επειγόντως προσοχή, ώστε να μην υπονομεύεται η επίτευξη των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Οι συντάκτες εκτιμούν ότι μόνο οι μισές από όλες τις χώρες είχαν τους επαγγελματίες υγείας που απαιτούνται για την παροχή ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης (εκτιμάται σε 30 γιατρούς, 100 νοσηλευτές ή μαίες και πέντε φαρμακοποιοί ανά 10.000 άτομα). Παρόλο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν υψηλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην υγεία, οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της νότιας Ασίας και ορισμένων χωρών της Ωκεανίας εκτιμάται ότι έχουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις.

Είναι καθοριστικό ότι το GBD 2017 εκτιμά ότι καμία χώρα δεν είναι σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί σε όλους τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης (SDG) που σχετίζονται με την υγεία του ΠΟΥ μέχρι το 2030. Η θνησιμότητα κάτω των πέντε ετών, η νεογνική θνησιμότητα, η μητρική θνησιμότητα και οι δείκτες ελονοσίας είχαν τις περισσότερες χώρες με πιθανότητα επιτυχίας τουλάχιστον 95%. Ωστόσο, για πολλούς άλλους στόχους - συμπεριλαμβανομένων των στόχων παιδικού υποσιτισμού και μείωσης της βίας - καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτύχει το ρυθμό αλλαγής που απαιτείται για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Το GBD 2017 είναι ανησυχητικό. Όχι μόνο τα ενοποιημένα παγκόσμια στοιχεία δείχνουν μια ανησυχητική επιβράδυνση σε εξέλιξη, αλλά τα πιο εξειδικευμένα δεδομένα αποκαλύπτουν ακριβώς πόσο ανομοιογενής ήταν η πρόοδος. Το GBD 2017 υπενθυμίζει ότι, χωρίς επαγρύπνηση και συνεχή προσπάθεια, η όποια πρόοδος έχει συντελεστεί, μπορεί εύκολα να αντιστραφεί. Αλλά το GBD αποτελεί επίσης ενθάρρυνση να σκεφτόμαστε διαφορετικά σε αυτή την εποχή κρίσης. Καταγράφοντας τις ανισότητες στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και τα πρότυπα της γεωγραφίας της νόσου, αυτή η έκδοση του GBD προσφέρει μια ευκαιρία να απομακρυνθούμε από τη γενική εφαρμογή της καθολικής κάλυψης υγείας  προς μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση ακρίβειας στην καθολική κάλυψη. Το GBD 2017 θα πρέπει να είναι το ηλεκτροσοκ που θα ενισχύσει τις εθνικές κυβερνήσεις και τις διεθνείς υπηρεσίες όχι μόνο να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αποφύγουν την επικείμενη απώλεια κερδών που έχουν κερδηθεί σκληρά, αλλά και να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση στις αυξανόμενες απειλές.