Ο αριθμός των ατόμων, που πάσχει από εξάρτηση στο σεξ, είναι διπλάσιος από ό,τι ως τώρα πίστευαν οι σεξολόγοι, οι οποίοι αποδίδουν μέρος της ευθύνης σε εφαρμογές γνωριμιών, όπως το Tinder και άλλες, για την άνοδο στα ποσοστά των γυναικών, που δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάθη τους.

Παλιότερα θεωρούσαν ότι μόνο ένας στους 20 ενήλικες δεν μπορεί να ελέγξει τις σεξουαλικές ορμές του, με τους άνδρες να είναι οι περισσότεροι. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες παλιότερα μπορούσαν να συγκρατούν τις σεξουαλικές ορμές τους υπό έλεγχο -  μια πιο "ανοικτή" κοινωνία, όμως, επιτρέπει σε κείνες να μην κρύβονται πια και να ενεργούν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την κλινική ψυχολόγο Dr Janna Dickenson του Τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη, υπέβαλαν 2.325 άτομα ηλικίας από 18 έως 50 ετών σε διάφορα τεστ σχετικά με την σεξουαλική υγεία και με την σεξουαλική συμπεριφορά τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, 1 στους 10 άνδρες και 1 στις 14 γυναίκες υποφέρουν, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τα σεξουαλικά συναισθήματα, τις ορμές τους και τη συμπεριφορά τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν πηγαίνουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή παραμελούν τη δουλειά και την υγεία τους μόνο και μόνο γιατί επιδιώνουν να κάνουν σεξ.

"Οι συμπεριφορές αυτού του είδους εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αυνανίζονται υπερβολικά, πράγμα που επιφέρει δυσκολίες ακόμη και στην ικανότητά τους να εργάζονται ή κάποιος άλλος μπορεί να πληρώνει για σεξ τόσο πολύ, που τελικά να καταστρέφεται οικονομικά", διασαφηνίζει η επικεφαλής ερευνήτρια.

"Όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και υπάρχει μια ιατρική κατηγορία γι’ αυτό το πρόβλημα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η δικαιολογημένη η συμπεριφορά του. Η υπερσεξουαλικότητα και η έλλειψη συναίνεσης για σεξ είναι δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα".

Οι γιατροί διαφωνούν εδώ και καιρό κατά πόσο ο σεξουαλικός εθισμός είναι ένας πραγματικός εθισμός, όπως τόσοι άλλοι ή αν συνιστά μια διαταραχή των ορμών.

Ό,τι και αν ισχύει πάντως, οι άνθρωποι με καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά, την οποία δυσκολεύονται να ελέγξουν μόνοι τους, συχνά κάνουν πράξεις που έχουν αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους και για τους άλλους.

Μέχρι τώρα οι άνδρες θεωρούνταν "ακαταμάχητοι", ενώ οι γυναίκες ήταν οι "φύλακες της πύλης του σεξ", που αναμενόταν να κρατάνε τα θέλω τους υπό έλεγχο. Οι ερευνητές, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι κοινωνικές και οι τεχνολογικές αλλαγές της νέας εποχής έχουν απομακρύνει αυτά τα εμπόδια.