Ο ερχομός ενός μωρού στο σπίτι συνοδεύεται από σαρωτικές αλλαγές και μπόλικη κούραση. Η "βίαιη" αλλαγή προγράμματος του ζευγαριού, τα ξενύχτια, το γοερό κλάμα, το ανά δύο ώρες τάισμα και άλλαγμα της πάνας, η απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας, όλα αυτά πολλές φορές μειώνουν τη χαρά για το σπουδαίο γεγονός και αναδύουν συναισθήματα όχι ευχάριστα. Είναι η γνωστή επιλόχειος κατάθλιψη, που βιώνει 1 στις 6 γυναίκες. Όπως, όμως, διαπιστώθηκε, η κατάθλιψη της λοχείας - που συχνά ξεκινά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης -  "χτυπά" και 1 στους 8 μέλλοντες πατέρες, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την δουν να εντείνεται μετά τη γέννηση του μωρού, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Οι άνδρες αυτοί εκδηλώνουν αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης των συντρόφων τους, αλλά, ευτυχώς, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων η κατάστασή τους μπορεί να βελτιωθεί, λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ. Όπως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Υγείας των Ανδρών» (AJMH), ο κίνδυνος κατάθλιψης που κατέγραψαν είναι τόσο υψηλός, ώστε θα πρέπει να ελέγχονται όλοι οι μέλλοντες πατέρες για να εντοπίζονται όσοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Η ψυχική υγεία των ανδρών παραμένει ένας παραμελημένος ερευνητικός τομέας, καθώς και ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται επαρκής στη διάρκεια της μετάβασης στην πατρότητα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Ντέμπορα Ντα Κόστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του ΜακΓκιλ.

Η μελέτη διεξήχθη σε 622 άνδρες από το Κεμπέκ και διήρκησε 18 μήνες. Στο διάστημα αυτό, οι άνδρες συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια αξιολόγησης της σχέσης, της ψυχικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής τους. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 13,3% των ανδρών που περίμενε τη γέννηση του πρώτου του παιδιού απέκτησε αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων, τα οποία επιβάρυνε η κακή ποιότητα ύπνου.

Οι ειδικοί λένε πως, αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνονται οι νέοι γονείς άγχος ή και θλίψη, ακόμα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα συμπτώματα αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια και ένταση, μπορεί να αποτελούν ένδειξη κατάθλιψηςΆλλες ενδείξεις χαρακτηριστικές της κατάθλιψης είναι έντονος εκνευρισμός, αισθήματα ενοχής, κυκλοθυμία, ευσυγκινησία, τάση για κλάμα, δυσκολία στην άντληση χαράς, αίσθημα συναισθηματικής ισοπέδωσης, κενού, αρνητικές σκέψεις (ιδίως ότι δεν θα είναι καλοί και επαρκείς γονείς), υπερβολικοί φόβοι για την υγεία (του εαυτού ή/και του μωρού), διαταραχές στον ύπνο, αίσθημα κόπωσης και λήθαργου, και τάσεις απομόνωσης (από τον/την σύντροφο και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο).