Την επιτυχία μιας ερωτικής σχέσης επηρεάζουν μια σειρά από βιολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και συνήθειες που "κληρονομούν" τα παιδιά από τους γονείς τους.

Έτσι εκείνα, των οποίων οι γονείς ξαναπαντρεύονται αρκετές φορές ή έχουν πολλούς συντρόφους, είναι πιθανό να έχουν περισσότερες σχέσεις και τα ίδια ως ενήλικες, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Claire Kamp Dush, από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, εξήγησε: "Οι σταθερές ρομαντικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων του γάμου και της συγκατοίκησης, συνδέονται με την καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών.

Ωστόσο η διατήρηση τέτοιων σχέσεων μπορεί να είναι δύσκολη. Τα μισά ζευγάρια, που συζούν, χωρίζουν στα τρία χρόνια και οι μισοί γάμοι διαλύονται μέσα σε 20 χρόνια".

Οι ερευνητές είπαν ότι οι οι χωρισμοί, που πληθαίνουν με τα χρόνια και από γενιά σε γενιά, θα μπορούσαν να μειωθούν, μεταξύ άλλων, με έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή η κατάσταση της ψυχικής υγείας, καθώς και οι δεξιότητες στις ερωτικές σχέσεις, που παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς τους.

Τα ευρήματα βασίστηκαν στη μελέτη 7.152 ατόμων για πάνω από 24 χρόνια και, όπως διαπιστώθηκε, το πώς διαχειρίζεται τις ερωτικές της σχέσεις η μητέρα είναι αυτό που επηρεάζει πιο πολύ τη νεότερη γενιά. 

"Αυτό που δείχνουν τα αποτελέσματά μας είναι ότι οι μητέρες μπορούν να μεταβιβάσουν τα χαρακτηριστικά του γάμου τους και τις δεξιότητές τους στις ερωτικές σχέσεις στα παιδιά τους", υπογράμμισε η Dr Dush.

"Μπορεί να φταίει ότι οι μητέρες, που έχουν περισσότερους συντρόφους, μπορεί να μην έχουν σπουδαίες ικανότητες στον τομέα των ρομαντικών σχέσεων ή να μην αντιμετωπίζουν καλά τις συγκρούσεις ή να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας... Όλα αυτά μπορεί να υπονομεύσουν τις σχέσεις και να οδηγήσουν σε αστάθεια. Όποιοι και αν είναι οι ακριβείς μηχανισμοί, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να μεταφερθούν στα παιδιά τους, καθιστώντας τις σχέσεις εκείνων λιγότερο σταθερές".