Αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια, σε λίγες δεκαετίες το σπέρμα θα τελεί υπό εξαφάνιση και η γονιμότητα των ανδρών θα πάρει την κάτω βόλτα, αναφέρει το περιοδικό Nature Communications, σύμφωνα με την Independent.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα κατά καιρούς κύματα καύσωνα (9 έως 13 βαθμοί παραπάνω από τη θερμοκρασία της εποχής για διάστημα πέντε ημερών) βλάπτουν το σπέρμα των εντόμων - σκαθαριών συγκεκριμένα - πράγμα που έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη γονιμότητά τους έως του σημείου της στείρωσης. Και αυτό, κατά τους επιστήμονες, μπορεί να εξηγεί γενικότερα γιατί η κλιματική αλλαγή έχει διαχρονικά οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού διαφόρων ειδών στη φύση.

«Γνωρίζουμε ότι η βιοποικιλότητα πλήττεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις ακριβείς αιτίες γι' αυτό. Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην άνοδο της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε ο καθηγητής Matt Gage του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και ένας εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης.

Οι ερευνητές είδαν, επίσης, ότι μειώθηκε η σεξουαλική διάθεση των αρσενικών σκαθαριών, που ζευγάρωναν τις μισές φορές από ό,τι σε συνθήκες κανονικών θερμοκρασιών - τα θηλυκά σκαθάρια δεν επηρεάστηκαν από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Όταν αρσενικά σκαθάρια εκτέθηκαν σε δύο διαδοχικά κύματα καύσωνα με διαφορά δέκα ημερών, η παραγωγή απογόνων τους δεν ήταν ούτε το 1% σε σχέση με τα έντομα που ζούσαν σε κανονικές θερμοκρασίες και ζούσαν και λιγότερο.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, προκειμένου οι άντρες να δημιουργήσουν βιώσιμο σπέρμα, η θερμοκρασία έξω από τους όρχεις τους πρέπει να είναι πιο δροσερή από ό,τι στο εσωτερικό τους.