Ένα από τα πλέον προσφιλή παιχνίδια (ή μήπως ασυνείδητη "σαδιστική" συνήθεια;) των μικρών παιδιών είναι να πετάνε κάτω την πιπίλα ξανά και ξανά. Πανικόβλητοι οι γονείς σπεύδουν να την καθαρίσουν σχολαστικά με νερό και σαπούνι ή να την αποστειρώσουν, σκεπτόμενοι ότι έτσι διασφαλίζουν την καλύτερη υγεία του παιδιού τους.

Κάποιοι, όμως, δεν κάνουν τίποτε από αυτά, αλλά βάζουν οι ίδιοι την πιπίλα στο στόμα και μετά την ξαναδίνουν στο παιδί. Μη βιαστείτε να εκφράσετε απέχθεια! Ο τρόπος αυτός δουλεύει και μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν τυχόν αλλεργίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές είπαν ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να μεταφέρει υγιείς μικροοργανισμούς στο στόμα του παιδιού, ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό του.

Στη μελέτη συμμετείχαν 128 μητέρες και τα παιδιά τους. Βρέθηκε ότι τα παιδιά, τα οποία είχαν βάλει στο στόμα τους την πιπίλα, αφού την είχε γλείψει/πιπιλίσει η μητέρα τους, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE), ενός αντισώματος που σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις. 

Τα υψηλά επίπεδα IgE συνήθως υποδηλώνουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και αλλεργικού άσθματος, αλλά σε κείνα τα παιδιά το αντίσωμα ήταν μειωμένο σχεδόν κατά 50%.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο Σιάτλ, στο πλαίσιο συνεδρίου για τις αλλεργίες, το άσθμα και την ανοσολογία (ACAAI).

"Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι τα μικρόβια, στα οποία εκτίθεται ένα παιδί στα πρώιμα στάδια της ζωής του, θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος", είπε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Eliane Abou-Jaoude.

"Από τα δεδομένα μας μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά, των οποίων τις πιπίλες έβαλαν στο στόμα οι γονείς, είχαν χαμηλότερα επίπεδα IgE από την ηλικία των 10 μηνών έως την ηλικία των 18 μηνών".