Το manual therapy εφαρμόζεται σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης κυρίως, όπως πόνοw στον αυχένα, στην πλάτη και στη μέση, αλλά και σε προβλήματα των περιφερικών αρθρώσεων (ώμο, αγκώνα, καρπό, ισχίο, γόνατο, αστράγαλο). Χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές κινητοποίησης των οστών, του νευρικού και toy μυϊκού ιστού, που γίνονται εξολοκλήρου με τα χέρια. Βασιζόμενοι στον κλινικό συλλογισμό εφαρμόζονται είτε ήπιοι χειρισμοί (mobilization) είτε πιο βίαιοι (manipulation), που στόχο έχουν να κινητοποιήσουν τις αρθρώσεις και να τις κάνουν πιο λειτουργικές. Απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας. Παρόλα αυτά προσοχή απαιτείται:

1. Σε περιπτώσεις καταγμάτων.
2. Σε εξαρθρώσεις.
3. Σε προχωρημένη οστεοπόρωση.
4. Σε σπονδυλοδεσία .
5. Όταν υπάρχουν νεοπλασίες.
6. Σε διαβητικούς

Πρωταρχικό μέλημα του θεραπευτή είναι με την χρησιμοποίηση των χεριών του και την εφαρμογή ειδικών τεστ αξιολόγησης, της φυσικής εξέτασης και την λήψη του ιστορικού, να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Μέσα από την λεπτομερή αξιολόγηση του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, οι πάσχουσες περιοχές μπορούν να αναγνωρισθούν και να αποκατασταθούν πριν προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα.  

Από την λεπτομερή αξιολόγηση μπορούμε να επιλέξουμε ποια τεχνική θα χρησιμοποιήσουμε, ώστε να ανακουφιστούμε από τον πόνο, που τυχόν υπάρχει. Το manual therapy ανακουφίζει από τον πόνο, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς εκείνους, που διαθέτει  το  ανθρώπινο  σώμα για την καταπολέμηση  του πόνου. Με λίγα λόγια ενεργοποιεί το "φαρμακείο" του οργανισμού μας. Επίσης έχει μηχανικό αποτέλεσμα στις αρθρώσεις, που σημαίνει ότι γίνονται πιο ευκίνητες και λειτουργούν σωστά. Aποτέλεσμα έχει, επίσης, και στην ψυχολογία του ασθενή, καθώς νιώθει άμεσα την ανακούφιση από τον πόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές τοιχογραφίες στην Αίγυπτο απεικονίζουν παρόμοιους χειρισμούς, οι οποίοι ανάγονται στο 5000 π. X., ενώ και στην Κίνα και sτην Ινδία, όπως αναφέρουν χειρόγραφα που χρονολογούνται μεταξύ του 2700 π.Χ. και του 1500 π.Χ. καταγράφονται παρόμοιες τεχνικές. Θεραπευτικοί χειρισμοί της σπονδυλικής στήλης και κινητοποιήσεις των κάτω άκρων χρησιμοποιούνταν για να ανακουφίσουν πόνους στη μέση και στην αρχαία Ελλάδα με "πατέρα" του manual therapy, τον Ιπποκράτη, ο οποίος πάρα πολλές φορές τόνιζε στις ομιλίες του ότι είναι απαραίτητη η πλήρης γνώση της λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης, γιατί πολλές διαταραχές ξεκινούν από αυτή. Ο Γαληνός, επίσης, ανέφερε ότι τα νεύρα περνούν από τη σπονδυλική στήλη και μπορούν να τραυματιστούν σε αυτή την περιοχή. Με το πέρασμα των χρόνων το manual therapy εξελίχτηκε και πλέον εφαρμόζεται από εκπαιδευμένους θεραπευτές και σχεδιάζεται έτσι ώστε να είναι οι ασφαλές και αποτελεσματικό. Αξίζει να αναφερθούν και άλλα σημαντικά ονόματα στην ανάπτυξή του, όπως ο Cyriax, Paris, Kaltenborn, Maitland Lewit, Mulligan. Τη δεκαετία του 90 ο Mark Jones με τον κλινικό συλλογισμό και ο David Butler με την κινητοποίηση νευρικού ιστού, διεύρυναν τον τρόπο σκέψης στο manual therapy

Στην εποχή μας το ιδανικό είναι να το επιτύχουμε στο μικρότερο χρονικό διάστημα και φυσικά με το λιγότερο κόστος την ανακούφιση μας από τους μυοσκελετικους πόνους. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, γιατί η φιλοσοφία της τεχνικής αυτής βασίζεται στην αναγνώριση και αποκατάσταση του αιτίου που προκαλεί τα συμπτώματα, όχι στην προσωρινή ανακούφιση. Έτσι απαλλασσόμαστε από το πρόβλημα μια και καλή και σε μικρό χρονικό διάστημα. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην οξεία φάση συνήθως 3 - 4 συνεδρίες είναι αρκετές για να φανεί διαφορά. Στην χρόνια φάση κ γενικά όταν συνυπάρχει φλεγμονή νευρικής ρίζας ή άρθρωσης τότε μπορεί να χρειασθούν 10-12 συνεδρίες, 2 με 3 φορές τη εβδομάδα.
Το manual therapy σε σχέση με την κλασική φυσικοθεραπεία είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Χωρίς να θέλουμε να ακυρώσουμε καμιά άλλη μέθοδο αποκατάστασης, θα λέγαμε ότι το γρήγορο αποτέλεσμα με το μικρό κόστος, που καταπολεμά το αίτιο καθιστά, αυτή τη θεραπεία πολύ δημοφιλή παγκοσμίως. 

 

*Νικόλαος Ε. Κοντακιώτης MSc, MCSP, MMACP, Φυσικοθεραπευτής - Manual Therapist, Specialist Musculoskeletal Physiotherapist