Για τη νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη οι επιστήμονες του Κέντρου Φροντίδας Μαστού Elizabeth Wende στο Rochester της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν δεδομένα από 76.885 μαστογραφίες, που έγιναν μεταξύ του 2007 και του 2017, σε ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη.

Συνολικά διαγνώστηκαν 645 κακοήθειες σε 616 ασθενείς, δηλαδή 8,4 περιστατικά καρκίνου ανά 1.000 εξετάσεις.

Στις οκτώ στις δέκα από αυτές τις κακοήθειες η ασθένεια ήταν παρούσα σε φυσιολογικό ιστό και στο 63% ήταν σε στάδιο 2 ή 3 κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Ο βαθμός 3 σημαίνει ότι ο καρκίνος του μαστού έχει επεκταθεί πέρα ​​από την άμεση περιοχή του όγκου και μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες και μυς.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής. 

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν κανονικά μαστογραφίες και στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Σταματία Δεστούνη, ακτινολόγος στο Κέντρο Φροντίδας Μαστού Elizabeth Wende, δήλωσε σχετικά: "Υπάρχει μια διαρκής συζήτηση σχετικά με την ηλικία που μπορεί να σταματάνε οι μαστογραφίες.

Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι υπάρχει αξία στην εξέταση των γυναικών άνω των 75 ετών, επειδή υπάρχει σημαντική επίπτωση του καρκίνου του μαστού και σε αυτές τις ηλικίες.

Οι περισσότεροι από τους όγκους, που βρέθηκαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ήταν διηθητικοί. Τα οφέλη από την ετήσια ανάλυση μετά την ηλικία των 75 ετών εξακολουθούν να υπερβαίνουν οποιονδήποτε ελάχιστο κίνδυνο των πρόσθετων διαγνωστικών εξετάσεων".