Όταν κάποιος έχει πολλές ελιές, αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρά του είναι πολύ ενεργά κι ότι έχει αυξημένες πιθανότητες κάποια από αυτά τα κύτταρα να αρρωστήσουν, να γίνουν καρκινικά. Μία νέα Βρετανική μελέτη προειδοποιεί ότι αν οι ελιές στο δεξί μπράτσο είναι πάνω από 10 - συγκεκριμένα τουλάχιστον 11 - τότε το άτομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος και, μάλιστα, στην πιο επιθετική μορφή του (μελάνωμα). Η διαπίστωση αυτή μπορεί να αξιοποιηθει από τους δερματολόγους (λένε οι ερευνητές), οι οποίοι, έτσι, δεν χρειάζεται να μετρήσουν τις ελιές σε όλο το σώμα για να εντοπίσουν ένα άτομο υψηλού κινδύνου, αφού οι ελιές μόνο στο ένα μπράτσο φαίνεται να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείκτη για τις ελιές σε όλο το σώμα.

Αν και οι περισσότερες ελιές είναι καλοήθεις, μπορούν να γίνουν κακοήθεις και αν κάποιος έχει 100 ελιές στην επιδερμίδα του διατρέχει 10πλάσιο κίνδυνο να νοσήσει από κακόηθες μελάνωμαΟ αριθμός των ελιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου, παρόλο που μόνο το 20% έως 40% των περιστατικών μελανώματος ξεκινούν από προϋπάρχουσες ελιές. Στατιστικά εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2% έως 4% για κάθε πρόσθετη ελιά στο δέρμα, όμως η μέτρηση του συνολικού αριθμούς τους είναι μια χρονοβόρα ιατρική διαδικασία. Προηγούμενες μελέτες είχαν, επίσης, επιχειρήσει να εντοπίσουν μια μόνο περιοχή του σώματος, οι ελιές της οποίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικές για όλο το σώμα. 

Οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Σιμόν Ρομπέρο, βρήκαν ότι άτομα με πάνω από επτά ελιές στο δεξί χέρι έχουν εννιαπλάσια πιθανότητα να έχουν πάνω από 50 ελιές σε όλο τους το σώμα. Άτομα με πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο τους (ιδίως στην περιοχή πάνω από τον δεξί αγκώνα τους), πιθανότατα έχουν πάνω απο 100 ελιές σε όλο το σώμα τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος. 'Αλλες περιοχές του σώματος, που είναι αντιπροσωπευτικές για το σύνολο των ελιών - αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το μπράτσο - είναι τα πόδια και η πλάτη (κυρίως στους άνδρες). Το μελάνωμα, πάντως, μπορεί να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, γι' αυτό επιβάλλεται εγρήγορση εκ μέρους των ίδιων των ανθρώπων, όταν βλέπουν ακανόνιστου σχήματος ελιές.

Είναι γνωστό ότι όσοι έχουν ανοικτόχρωμη επιδερμίδα, ανοικτόχρωμα μάτια και ανοικτόχρωμα μαλλιά είναι πιο ευαίσθητοι στην ηλιακή ακτινοβολία. Όμως ακόμη πιο σημαντικός "δείκτης" για την εμφάνιση καρκίνου αναδεικνύεται ο αριθμός των ελιών.

Εξάλλου επικρατεί η άποψη ότι οι ελιές ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι του σώματος, με αυτούς που έχουν πάνω από 100 να έχουν σώμα 7 χρόνια νεότερο. Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί οι ελιές επιμένουν να υπάρχουν, παρά τη σύνδεσή τους με τον καρκίνο του δέρματος.