Αναπροσαρμογές που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας με τους λιγοστούς διαθέσιμους πόρους, "ηθικοποίηση" του συστήματος από τους μηχανισμούς προκλητής ζήτησης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου, αλλά και αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας με μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει να μην εστιάζεται η συζήτηση μόνο στην τιμολόγηση των φαρμάκων, προανήγγηλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός​, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Healthworld που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη φορολογία, αλλά και στο πεδίο της υγείας, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές στην υγεία αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την επόμενη περίοδο, καθώς η συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο είχε στοιχεία εκβιασμού και περιλαμβάνει μέτρα δυσάρεστα, χωρίς να επιδρούν στα δημοσιονομικά της χώρας. Και η πρόκληση αφορά τις αντισταθμιστικές παρεμβάσεις, ώστε να πρυτανεύσει η κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών έναντι των επιβαρύνσεων αυτών.

Τόνισε ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα όρια ιδιωτικού - δημόσιου τομέα υγείας, προμηθειών - παροχών - δημόσιας συμμετοχής, αλλά και ΕΣΥ - Πανεπιστημίου.

Και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων που μετέχουν στο συνέδριο, ζήτησε "συζήτηση επί της ουσίας με καθαρά χαρτιά και χωρίς δεύτερες σκέψεις ώστε να προχωρήσουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον".

Χαιρετίζοντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, έκανε λόγο για νέο παραγωγικό μοντέλο, σημειώνοντας πως αναμένονται οι προτεραιότητες της πολιτείας ανά τομέα αλλά και φορολογικά κίνητρα για την επιχειρηματικότητα.

Σημείωσε πως ο κλάδος του φαρμάκου είναι 2ος σε εξαγωγές στην χώρα, απασχολεί υψηλού επιπέδου δυναμικό, είναι ανταγωνιστικός στο κόστος, με αποτέλεσμα να παράγεται στη χώρα το 40% των φαρμάκων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τη σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας. Υπογράμμισε ότι κάθε θέση στο χώρο του φαρμάκου σχετίζεται με άλλες έξι θέσεις απασχόλησης, ενώ για κάθε κλινική μελέτη εισρέουν στη χώρα περίπου 250.000 ευρώ. Επιπλέον, για κάθε 10 εκ. ευρώ που επενδύονται, υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 22 εκ. ευρώ, φόροι 5,18 εκ. ευρώ και 436 νέες θέσεις εργασίας. 

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ίσως η πρώτη χώρα διεθνώς σε επιστημονικό δυναμικό και τόνισε ότι με απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου μπορούν ως το 2017 να τριπλασιαστούν οι κλινικές μελέτες, αφήνοντας υποδομές και γνώση στη χώρα.

Πρότεινε τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, αλλά και για την επίλυση του προβλήματος μετανάστευσης των επιστημόνων από την Ελλάδα.

Και τόνισε ότι χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, συντονισμένα, ώστε τα συντεταγμένα συστήματα να τροφοδοτούν το ένα το άλλο.

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται σαφής πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά και πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες χωρίς προκαταλήψεις, ειδικά σε ότι αφορά τις σοβαρές παθήσεις, αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών των νοσοκομείων ώστε να μην μπλοκάρουν οι αναπτυξιακές και επενδυτικές δυνατότητες και κατέληξε λέγοντας ότι "Η Ελλάδα αρκεί να αποφασίσει πως θέλει να θεραπευτεί και θα βρει σύμμαχο τον κλάδο του φαρμάκου".

Στο χαιρετισμό του, ο ομ. καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος έκανε λόγο για "γερή δόση Κεϋνσιανισμού" που είναι απαραίτητη και μάλιστα προτείνεται και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, για τη στροφή από τις πολιτικές λιτότητας.
Αναφέρθηκε επίσης στην καθολική κάλυψη και πρόσβαση του πληθυσμού στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, σημειώνοντας πως πρέπει να βρεθεί ταυτόχρονα στέρεη χρηματοδοτική βάση, ενώ τόνισε πως πρέπει να γίνει προσπάθεια διαχείρισης των μειζόνων παραγόντων κινδύνου καθώς κατέχουμε πρώτες θέσεις στο κάπνισμα, την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή.

O Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του δήλωσε: "Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχει διατυπωθεί με κάθε τρόπο, και σε κάθε τόνο,  η ανάγκη  για  άμεση Ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Τομέα,  ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό Περιβάλλον Υγείας, που θα επιτρέπει σε όλους τους φορείς της Υγείας να λειτουργούν αποδοτικά και με συνέπεια χωρίς την  ανασφάλεια που προέρχεται  από τον μεγάλο αριθμό των παρεμβάσεων της πολιτείας και τη συχνότητα των αλλαγών. Η κοινή διαπίστωση όμως, όπως και τα θέματα που απασχολούν και σήμερα τον δημόσιο διάλογο, είναι μια δραματική διαπίστωση ότι οι δημόσιες πολιτικές αναλώθηκαν σε μνημονιακές νομοθετικές παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα  χωρίς να δώσουν λύση στα χρόνια προβλήματα του χώρου της Υγείας. Θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν επάρκεια Υγειονομικής περίθαλψης, σε βάθος χρόνου,  χωρίς να διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Μέτρα που μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα εξοικονομούν πόρους, απαραίτητους για την επιβίωση του Συστήματος Υγείας, χωρίς να εξαντλούνται και πάλι στον συνήθη ύποπτο, τις τιμές των φαρμάκων".
 
Στην συνέχεια του χαιρετισμού του, αναφέρθηκε στην φαρμακοβιομηχανία η οποία έχεις αναγνωριστεί ως ένας από τους τομείς που θα στηρίξουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.  Πιο συγκεκριμένα ανέφερε "Πρέπει να επεξεργάζονται αναπτυξιακές πολιτικές  αντί να  επανέρχονται οι μνημονιακές οριζόντιες μειώσεις τιμών  που έχουν οδηγήσει τη φαρμακευτική δαπάνη σε επίπεδα μη βιώσιμα για τις επιχειρήσεις και επικίνδυνα για την υγεία του πολίτη. Αντί για οριζόντιες αδιέξοδες βραχυπρόθεσμες λύσεις, η Δημόσια Διοίκηση πρέπει πλέον να επεξεργασθεί σχέδιο περιορισμού του όγκου της φαρμακευτικής κατανάλωσης και παροχής κινήτρων για την ανάπτυξη της παραγωγής στην Ελλάδα". Κλείνοντας ανέφερε "Το κατεξοχήν πρόβλημα της κοινωνίας και της Οικονομίας είναι σήμερα η ανεργία και η συνεπαγόμενη απώλεια των εξειδικευμένων επιστημόνων, των ταλαντούχων νέων,  που μεταναστεύουν για να κερδίσουν τα προς το ζην. Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο επιμένει στην ανάγκη να προχωρήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το Οικονομικό περιβάλλον και να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο χώρο της Υγείας,  θα διασφαλίσουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον προσέλκυσης των επενδύσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα".