Οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το εμβόλιο - που ονομάστηκε DNA Aβ42 - για πρώτη φορά αποτρέπει με ασφάλεια τη συσσώρευση ουσιών στον εγκέφαλο, οι οποίες σχετίζονται με τη νευροεκφυλιστική ασθένεια, ανέφερε η επιστημονική ομάδα στο ιατρικό περιοδικό Research and Therapy του Alzheimer's Journal.

Έρευνες έγιναν και σε πιθήκους και σε κουνέλια και οι ερευνητές ελπίζουν να προχωρήσουν άμεσα σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό στον άνθρωπο, θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των διαγνώσεων άνοιας στο μισό, ανέφερε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Roger N. Rosenberg, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Το Αλτσχάιμερ καταστρέφει τους νευρώνες του εγκεφάλου και προκαλεί έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες. Επηρεάζει, ήδη, εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο και η πρόγνωση για το 2050 είναι εξίσου δυσοίωνη.

Σύμφωνα με το Forbes, το εμβόλιο χρησιμοποιεί το DNA από τις πρωτεΐνες του Αλτσχάιμεργια να διδάξει στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού πώς να καταπολεμήσει αυτές τις ενώσεις και να φρενάρει τη συσσώρευσή τους στον εγκέφαλο.

Δεδομένου ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πότε σχηματίζονται οι πρωτεΐνες, οι γιατροί θα κάνουν σαρώσεις εγκεφάλου ΡΕΤ, για να καθορίσουν πότε θα κάνουν στους ασθενείς το εμβόλιο, το οποίο εγχύεται στο δέρμα και όχι στον μυ. Προηγούμενο πειραματικό εμβόλιο προκάλεσε πρήξιμο του εγκεφάλου μετά την έγχυσή του στους μύες των ασθενών.