Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου να δώσει τιμές στα νέα φάρμακα που αναμένουν να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για τα 149 νέα φάρμακα αναφοράς, των οποίων η διαδικασία για την παροχή τιμής ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, ακολούθησε διαβούλευση και υποβολή ενστάσεων και η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε από τον ΕΟΦ  στις 24 Σεπτεμβρίου (σχετικό ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ).

Μεταξύ των 149 νέων προϊόντων, τα 76 είναι νέα προϊόντα, τα 47 αφορούν νέες μορφές και περιεκτικότητες και 5 είναι ενέσιμοι οροί.

Σήμερα αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε τα φάρμακα αυτά να ενταχθούν στην αγορά, με ένα ξεχωριστό δελτίο τιμών φαρμάκων, ενόσω γίνεται στο υπουργείο Υγείας η επεξεργασία της νέας υπουργικής απόφασης για την γενική ανακοστολόγηση που προέρχεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Η σύγκλιση της επιτροπής, τη στιγμή που δεν έχει ακόμη καταρτιστεί η νέα υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει  με λεπτομέρεια την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του πολυνομοσχεδίου, πυροδότησε χθες συζητήσεις στην αγορά φαρμάκου για το αν αναμένεται να εφαρμοστεί η σχετική διάταξη άμεσα, παρότι από τον ΕΟΦ έχει ολοκληρωθεί και η γενική ανακοστολόγηση και παρότι η σημερινή συζήτηση έχει δηλωθεί ότι αφορά μόνο τα νέα φάρμακα.

Οι συζητήσεις όμως αυτή τη φορά στρέφονται περισσότερο στο τι πραγματικά στοχεύει να κάνει η τρόικα με τις πιέσεις που ασκεί στην Κυβέρνηση για συνεχείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Ο λόγος είναι ότι οι πιέσεις ασκούνται τη στιγμή που ήδη έχει τεθεί ο περιορισμός των 1,945 δισ. ευρώ για την φαρμακευτική δαπάνη, έχουν θεσμοθετηθεί μια σειρά από δικλείδες ασφαλείας για την τήρηση του ορίου αυτού με clawback και rebate. Και επιπλέον, μια δραματική μείωση των τιμών δεν μπορεί να δώσει και πολλά παραπάνω τη στιγμή που θα οδηγήσει σε προϊόντα που στην πραγματικότητα δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά, γιατί οι τιμές τους θα φτάσουν κάτω από το κόστος τους, οδηγώντας από τη μία πλευρά σε μαζικές απολύσεις στον κλάδο και από την άλλη σε σωρεία υποκαταστάσεων με ακριβότερα φάρμακα, τινάζοντας τα οικονομικά του ΕΟΠΠΥ και τις επιβαρύνσεις των ασθενών στον αέρα.