Τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κατά την περίοδο 2011-2013, που παρατηρήθηκε μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (ΧΕΝ), ακολούθησε πτωτική πορεία και σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων κατά την τελευταία τριετία στα 600-650 άτομα ετησίως, κατά πλειοψηφία MSM (άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες), με προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα κατά τη διάγνωση αυτή των 30-39 ετών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2017 ζούσαν με τον HIV περίπου 17 εκατομμύρια άτομα, 60% των οποίων είχε πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά από τον στόχο του 90%, που έχει θέσει το UNAIDS.

Στην Ελλάδα, βάσει των ευρωπαϊκών και των διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών, χορηγείται αντιρετροϊκή θεραπεία σε όλα τα άτομα με HIV λοίμωξη το ταχύτερο δυνατόν μετά τη διάγνωση. Η έγκαιρη χορήγησή της συνδέεται, σε ατομικό επίπεδο, με τη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας και, σε επίπεδο δημόσιας υγείας, με την ελάττωση της μεταδοτικότητας και με την συνακόλουθη αναχαίτιση της επιδημίας.

Το 2018 έλαβαν έγκριση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη καινούρια αντιρετροϊκά σκευάσματα, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας στο εγγύς μέλλον.

Νέες θεραπευτικές στρατηγικές και συνδυασμοί αντιρετροϊκών παρατεταμένης δράσης σε ενέσιμη μορφή αποτελούν ελκυστική προοπτική για το μέλλον της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Στο 30ό Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS έχουν υποβληθεί αξιόλογες εργασίες, οι οποίες συνεισφέρουν στη βαθύτερη κατανόηση και ανάδειξη σημαντικών παραμέτρων της νόσου. Μεταξύ αυτών επισημαίνεται η αξία της πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι MSM με ΗΙV λοίμωξη, που καταδεικνύεται από τρεις εργασίες, που εξετάζουν τη συλλοίμωξη με σύφιλη (ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»), τις σχετιζόμενες με τον HPV δυσπλασίες του πρωκτού (Α. Σταματιάδης και συν) και την αυξημένη επίπτωση οξείας ηπατίτιδας Α (ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς») σε αυτούς τους ασθενείς. 

Το φετινό συνέδριο έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί 30 χρόνια αδιάλειπτης και συνεπούς προσπάθειας της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) για την ευαισθητοποίηση, έγκυρη ενημέρωση και συνεχή εκπαίδευση των επαγγελ­ματιών υγείας και του ευρύτερου κοινού, πάνω σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης.

Έκθεση έργων νέων καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από τη νόσο και την επέτειο των 30 χρόνων της Εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του συνεδρίου και θα βραβευτούν δύο έργα από επιτροπή καταξιωμένων καλλιτεχνών και από το κοινό. Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων θα διατεθεί για τους σκοπούς της ΕΕΜΑΑ.

Παράλληλα συνεχίζεται με επιτυχία η ενημέρωση μαθητών Β΄ και Γ΄ Λυκείου διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, για θέματα πρόληψης της HIV λοίμωξης.