Επιπλέον, λόγω των πολλών άλλων πλεονεκτημάτων της τακτικής μέτριας-έντονης άσκησης και μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λαχανικά και φρούτα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κόκκινα/επεξεργασμένα κρέατα και λίπη, οι ερευνητές κατέληξαν ότι αυτά τα πρότυπα τρόπου ζωής πρέπει να συστήνονται στους άνδρες.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες παγκοσμίως και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης.

Όπως διευκρινίζει, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η μόλυνση του αέρα/νερού, η έκθεση σε βιομηχανικές χημικές ουσίες, σε προϊόντα καπνού και σε ακτινοβολία και η λήψη ορισμένων φαρμάκων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παθολογία του καρκίνου του προστάτη. Επιρρεπείς στην εμφάνισή του φαίνεται να είναι οι παχύσαρκοι και όσοι δεν διάγουν ενεργό τρόπο ζωής και ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή. «Μόνο το 5% -10% όλων των καρκίνων συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες», τονίζει.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η σωματική αδράνεια και η φτωχή σε φυσικά αντιοξειδωτικά διατροφή, τις τελευταίες δεκαετίες έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός ερευνών. Έτσι, ο τρόπος ζωής έχει αναφερθεί ως σημαντική πτυχή της ποιότητάς της στους επιζώντες από καρκίνο του προστάτη και παράγοντας που επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου και μειώνει τη θνησιμότητα.

Όσον αφορά στον ρόλο της άσκησης στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει οριστικό πόρισμα που να υποστηρίζει τον προληπτικό ρόλο της φυσικής δραστηριότητας, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η τακτική έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Το πρόβλημα με τις μελέτες που αφορούν στην επίδραση της άσκησης στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη σχετίζεται με τη μεθοδολογία και τον σχεδιασμό των μελετών, που εμφανίζουν σημαντικά ελαττώματα.

Για τον ρόλο της διατροφής με βάση τις μέχρι σήμερα μελέτες, είναι αδύνατο να προσδιοριστούν συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα, που να έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν τον εμφάνιση καρκίνου. Στις μελέτες, η έλλειψη στοιχείων για τη σύνθεση της διατροφής, του τρόπου παρασκευής των γευμάτων και της θερμιδικής πρόσληψης δυσκολεύουν σημαντικά την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.  

Γενικότερα, πάντως, με βάση τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, επικρατεί η άποψη ότι η υψηλής έντασης δραστηριότητα προστατεύει από τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη και ότι η τακτική μέτρια δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει τα αντιοξειδωτικά συστήματα, αποτρέποντας, έτσι, το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον σε μελέτες, που χώρισαν τη φυσική δραστηριότητα σε τέσσερις τομείς, νοικοκυριό, μετακινήσεις, ψυχαγωγική και επαγγελματική, οι ερευνητές είδαν ότι υπάρχει μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιθετικής νόσου στα υψηλά-μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, που αφορούσαν είτε επαγγελματικές δραστηριότητες είτε ψυχαγωγία.

Το μέγεθος της μείωσης των κινδύνων, που διαπιστώθηκε στις ανασκοπήσεις, κυμαινόταν από 10% έως 56% για την επαγγελματική φυσική δραστηριότητα και από 5% έως 65% για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η  μείωση του κινδύνου αναφέρθηκε σε τρεις από τις έξι μελέτες και κυμαίνονταν από 72% έως 93%.

Σχετικά με τη διατροφή, η υψηλή κατανάλωση κρέατος συνδέθηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, τουλάχιστον κατά 56%. Μια ανασκόπηση ανέφερε ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες μείωσης των κινδύνων συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούν τον δυτικό τρόπο διατροφής. Ομοίως, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε μείωση κατά 46% του κινδύνου στους ανθρώπους, που κατανάλωναν πολλές ντομάτες και λιπαρά ψάρια και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος. Η θετική επίδραση της ντομάτας διαπιστώθηκε και σε άλλες μελέτες.