Η γλώσσα του έρωτα είναι ευφάνταση, πλούσια και άκρως προσωπική. Και πάρα πολλά ερωτευμένα ζευγάρια, εντός και εκτός κρεββατοκάμαρας, αποκαλούν το έτερον ήμισυ με κάποιο ψευδώνυμο.

Και μπορεί για τους απ'έξω να ακούγεται αστείο ή και ξενέρωτο ενίοτε, αλλά, όταν έχουμε να κάνουμε με μια ευτυχισμένη, μακροχρόνια σχέση, τα ζευγάρια αυτά γελάνε... τελευταία.

Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε Αμερικανική ιστοσελίδα και συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 20 έως 71 ετών, η χρήση ψευδώνυμων αυξάνει τον δείκτη ικανοποίησης στην ερωτική σχέση κατά 16% στις ΗΠΑ και κατά 9% στις Ευρωπαϊκές χώρες. Ενισχύει την αίσθηση οικειότητας στο ζευγάρι και το συναισθηματικό δέσιμο.

"Κάτω από τις σωστές συνθήκες τα ψευδώνυμα / παρατσούκλια δεν είναι απλώς ένας χαριτωμένος τρόπος για να προσελκύσετε την προσοχή του συντρόφου σας, αλλά μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι νιώθετε αρκετά άνετα μεταξύ σας, ώστε να αναπτύξετε μια γλώσσα αγάπης", έγραψε η ομάδα της ιστοσελίδας, που έκανε τη δημοσκόπηση.

Βέβαια δεν είναι όλες οι προσφωνήσεις εξίσου δημοφιλείς. Το "μπαμπάκας" και "πατερούλης" μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για καβγά, καθώς το 72% πιστεύει ότι οι αναφορές στον πατέρα δεν έχουν καμιά σχέση με την κρεβατοκάμαρα και τα όσα συμβαίνουν εκεί... Βέβαια ένα 12% των Αμερικανών κι ένα 3% των Ευρωπαίων, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, διασκεδάζουν με το συγκεκριμένο παρατσούκλι. 

Στο σεξ οι άνδρες είναι 11% πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν κάποιο ψευδώνυμο από ό,τι οι γυναίκες. 

Πάντως κάποιες φορές η φαντασία εξαντλείται στο ερωτικό παρατσούκλι. Το 44% των ανδρών και το 36% των γυναικών παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν τα ίδια ψευδώνυμα και στις επόμενες σχέσεις τους. Ίσως μια νέα προσφώνηση να είναι πιο ενδεδειγμένη.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε το μακρινό 1993 στο περιοδικό Journal of Social and Personal Relationships, έλεγε ότι όσοι παντρεμένεοι αποκαλούσαν τους συζύγους τους με κάποιο υποκοριστικό, ήταν σε γενικές γραμμές πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους.