Τη νέα μέθοδο ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland, που αναζητούσαν διαφορές στον γενετικό κώδικα των καρκινικών και των υγιών κυττάρων. 

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το DNA των καρκινικών κυττάρων κολλάει σε ορισμένα νανοσωματίδια χρυσού (τα οποία δίνουν στο υγρό ένα ροζ χρώμα), δίνοντας μια γρήγορη ένδειξη εάν η ασθένεια είναι παρούσα ή όχι με γυμνό μάτι. 

Εάν, λοιπόν, προστεθεί DNA από καρκινικά κύτταρα, προσκολλάται στα νανοσωματίδια με τέτοιο τρόπο, ώστε το νερό διατηρεί το αρχικό του χρώμα. Αλλά, αν προστεθεί DΝΑ από υγιή κύτταρα, κάνει το νερό μπλε.

Και επειδή οι ίδιες αλλαγές συμβαίνουν σε όλα τα καρκινικά κύτταρα, η εξέταση θα πρέπει να λειτουργεί σε όλους τους τύπους καρκίνου, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η ερευνήτρια Laura Carrascosa δήλωσε: "Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι είναι πολύ φτηνή και εξαιρετικά απλή, ώστε να μπορεί να υιοθετηθεί στην κλινική αρκετά εύκολα. Θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο διαλογής για να ενημερώνει τους κλινικούς γιατρούς ότι ένας ασθενής μπορεί να έχει καρκίνο, αλλά θα απαιτούσε επακόλουθες εξετάσεις με άλλες τεχνικές για τον εντοπισμό του τύπου καρκίνου και του σταδίου, στο οποίο βρίσκεται".

Η νέα εξέταση έχει ευαισθησία περίπου 90%, που σημαίνει ότι θα ανιχνεύσει περίπου 90 από 100 περιπτώσεις καρκίνου. Θα χρησιμεύσει ως αρχικός έλεγχος για τον καρκίνο, με τους γιατρούς να παρακολουθούν τα θετικά αποτελέσματα με πιο εστιασμένες έρευνες.

Όπως ανέφερε στο Nature Communications ο καθηγητής χημείας Dr Matt Trau: "Η προσέγγισή μας ανίχνευσε τον μη επεμβατικό καρκίνο, με μια εξέταση αίματος δέκα λεπτών από εξειδικευμένα δείγματα DNA. Πιστεύουμε ότι αυτή η απλή προσέγγιση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση στις τρέχουσες τεχνικές ανίχνευσης καρκίνου".

Για καρκίνους στο πάγκρεας και στις ωοθήκες, που έχουν λίγα προειδοποιητικά σημάδια, η νέα εξέταση θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ασθένεια εντοπίζεται πριν εξαπλωθεί και ενώ υπάρχει ακόμη χρόνος για χειρουργική επέμβαση και για χρήση φαρμάκων.