Την περίπτωση - ορόσημο αναφέρει το Lancet.

Η δότρια ήταν μια μητέρα τριών παιδιών 45 ετών, που πέθανε από εγκεφαλικό. Η 32χρονη λήπτρια έχει το λεγόμενο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει περίπου μία στις 4.500 γυναίκες και έχει ως αποτέλεσμα τον μη ομοιόμορφο σχηματισμό του κόλπου και της μήτρας.

Οι ωοθήκες της, ωστόσο, είναι μια χαρά. Και οι γιατροί ήταν σε θέση να αφαιρέσουν οκτώ ωάρια, να τα γονιμοποιήσουν με το σπέρμα του πατέρα και να τα παγώσουν. Η γυναίκα έλαβε φάρμακα, που εξασθένησαν το ανοσοποιητικό της σύστημα, για να εμποδίσουν το σώμα της να επιτεθεί στο μόσχευμα και να το απορρίψει.

Η 10ωρη μεταμόσχευση μήτρας - και αργότερα η θεραπεία γονιμότητας - πραγματοποιήθηκαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας πριν από δύο χρόνια. Έξι εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση μήτρας η γυναίκα άρχισε να έχει περίοδο. Επτά μήνες μετά έγινε η εμφύτευση των γονιμοποιημένων ωαρίων και μετά από 35 εβδομάδες εγκυμοσύνης γεννήθηκε ένα υγιές κοριτσάκι 2,5 κιλών με καισαρική.

Έως τώρα έχουν γίνει 39 μεταμοσχεύσεις μήτρας από δότρια εν ζωή, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, που δώρισαν τις μήτρες τους στις κόρες τους, με αποτέλεσμα να γεννηθούν 11 μωρά. Ωστόσο οι 10 προηγούμενες μεταμοσχεύσεις από νεκρές δότριες απέτυχαν ή η εγκυμοσύνη διακόπηκε λόγω αποβολής.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Dani Ejzenberg από το Πανεπιστήμιο του São Paulo εξήγησε: "Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις μήτρας από ζωντανές δότριες ήταν ιατρικά ορόσημα, δίνοντας ελπίδες σε πολλές στείρες γυναίκες ότι μπορεί να γεννήσουν παιδιά, με πρόσβαση σε κατάλληλες δότριες και στις απαραίτητες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο η ανάγκη για ζωντανό δότη είναι ένας σημαντικός περιορισμός, δεδομένου ότι οι δωρητές είναι σπάνιοι και συνήθως είναι πρόθυμοι να το κάνουν επιλεκτικά με μέλη της οικογένειας ή στενούς φίλους. Ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι επιθυμούν να δωρίσουν όργανα μετά θάνατον, είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον των δωρητών εν ζωή.

Η δυνατότητα χρήσης δωρητών, που έχουν πεθάνει, θα μειώσει το κόστος και θα εξαλείψει τους κινδύνους, ιδιαίτερα σε χώρες με ήδη αναπτυγμένα συστήματα δωρεάς οργάνων".