Το μείζον πρόβλημα της έλλειψης οργάνων προς μεταμόσχευση και της λίστας αναμονής που υπάρχει σε πολλές χώρες - και στην Ελλάδα - για τους ασθενείς, που συχνά πεθαίνουν αναμένοντας το σωτήριο μόσχευμα, αναμένεται να καλύψει σε λίγα χρόνια, αν όλα πάνε καλά, η μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρους σε ανθρώπους.

Το 2000 η ​​Διεθνής Εταιρεία για τη Μεταμόσχευση Καρδιάς και Πνεύμονα (ISHLT) πρότεινε οι δοκιμές σε ανθρώπους να εξεταστούν, όταν το 60% των πρωτευόντων (στα οποία θα είχαν προηγηθεί δοκιμές) θα μπορούσε να ζήσει για τρεις μήνες, με τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις ότι ήταν δυνατή η μεγαλύτερη επιβίωση. Προηγούμενες μελέτες έχουν επιτύχει επιβίωση μόλις μέχρι 57 ημέρες, οπότε η νέα έρευνα είναι η πρώτη που πληροί τα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από το ISHLT και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην κλινική χρήση καρδιών από χοίρους στους ανθρώπους.

Τώρα χειρουργοί στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας καρδιές από χοίρους - τις οποίες είχαν τροποποιήσει γενετικά, για να αφαιρέσουν απειλητικούς ιούς και να εμποδίσουν το σώμα να απορρίψει το ξένο όργανο - έκαναν μεταμοχεύσεις σε πέντε μπαμπουίνους και έχουν κρατήσει τέσσερα από τα ζώα ζωντανά για τουλάχιστον 90 ημέρες, με ένα εξ' αυτών να ζει και να είναι καλά πάνω από έξι μήνες.

Σύμφωνα με το Nature, ο καρδιοχειρουργός Bruno Reichart, από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου Ludwig Maximilian, δήλωσε ότι απέδειξε πως οι μεταμοσχευμένες καρδιές δούλευαν σε έναν από τους πιο κοντινούς συγγενείς του ανθρώπου και ότι η επιβίωση 195 ημερών ήταν ορόσημο στην κλινική διαδικασία.

Αν και σε αρκετές ιατρικές διαδικασίες χρησιμοποιούνται ήδη αποστειρωμένοι ιστοί χοίρων, όπως για καρδιακές βαλβίδες στην καρδιοχειρουργική και για μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, οι γιατροί πιστεύουν ότι η χρήση πλήρων οργάνων, όπως η καρδιά, θα μπορούσε να θέσει τέρμα στην απελπιστική έλλειψη δοτών, που συνοδευεται από πολλαπλά προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην Ευρώπη η ανάγκη για δωρητές καρδιών είναι μεγάλη και υπερβαίνει την υπάρχουσα προσφορά τουλάχιστον δέκα φορές.

Πάντως αυτού του τύπου οι μεταμοσχεύσεις είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικά ηθικά εμπόδια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους κατά λάθος μη αναγνωρισμένοι μολυσματικοί παράγοντες, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον ευρύτερο πληθυσμό.

Εξάλλου φιλανθρωπικές οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων αντιτίθενται στην αναπαραγωγή τους, όταν αυτή έχει σκοπό τη συλλογή των οργάνων τους.