Ανεβαίνει ο πήχης στις θεραπείες της ψωρίασης και η απόλυτη δερματική κάθαρση φαίνεται πως αποτελεί έναν ρεαλιστικό θεραπευτικό στόχο.

Από τον περασμένο Ιούλιο είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα μια νέα βιολογική θεραπεία για όσους πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση. Πρόκειται για το brodalumab, το οποίο, όπως έδειξαν οι μελέτες AMAGINE-2 και AMAGINE-3, πέτυχε πλήρη δερματική κάθαρση χωρίς συμπτώματα ψωρίασης (100% βελτίωση) σε διάρκεια 52 εβδομάδων.

Η δερματική κάθαρση μετράται με τον Δείκτη Έκτασης και Σοβαρότητας Ψωρίασης (PASI) και οι δείκτες PASI 90 ή 100 να υποδηλώνουν «σχεδόν καθαρό» ή «πλήρως καθαρό» δέρμα. 

Σε συνέντευξη τύπου για το θέμα ο καθηγητής δερματολογίας - αφροδισιολογίας, διοικητής του Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», Δημήτρης Ρηγόπουλος επεσήμανε: «Τα πιο πρόσφατα θεραπευτικά δεδομένα για την ψωρίαση είναι πραγματικά ελπιδοφόρα. Παράλληλα με την καλύτερη κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών, στους οποίους οφείλεται η νόσος και την αναγνώριση της συστηματικότητας της ψωρίασης - η οποία φαίνεται να συνδέεται με αρκετές συννοσηρότητες, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη μέτρια-σοβαρή νόσο - έχουμε στα χέρια μας όλο και νεότερες πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες».

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης της θεραπείας με brodalumab, αξιολογήθηκε επίσης και η επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής ανάλογα με το ποσοστό κλινικής βελτίωσης που επιτεύχθηκε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε δώδεκα μόλις εβδομάδες, οκτώ στους δέκα ασθενείς ανέφεραν ότι η ψωρίαση δεν είχε πλέον καμία επίδραση στην ποιότητα ζωής τους. 

«Με τις περισσότερες πρόσφατες μελέτες να επιβεβαιώνουν πως περίπου ένας στους δύο ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση αισθάνεται συχνά ή διαρκώς ψυχολογική επιβάρυνση, η πλήρης δερματική κάθαρση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ζωής τους» σημείωσε η δερματολόγος - αφροδισιολόγος, επιμελήτρια Α’, Α’ Κλινική Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», Μαρίνα Παπουτσάκη.

Ο Παντελής Παναγάκης, δερματολόγος - αφροδισιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Κρατική Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», σημείωσε ότι: «Έχουμε παρατηρήσει ακόμα και πλήρη δερματική κάθαρση από την 12η εβδομάδα με το brodalumab, καθώς αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό βιολογικό παράγοντα, που στοχεύει επιλεκτικά στην υπομονάδα Α του υποδοχέα της ιντερλευκίνης IL-17, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της ψωρίασης, με αποτέλεσμα την ταχεία ομαλοποίηση των φλεγμονωδών δεικτών στο ψωριασικό δέρμα».

Οι ομιλητές εξήγησαν ότι ο μηχανισμός δράσης της θεραπείας είναι αυτός που τη διαφοροποιεί από όλες τις υπόλοιπες και τα πλεονεκτήματά της είναι ότι είναι ασφαλής και ότι δρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα που διαρκεί.

Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με ψωρίαση στην Ελλάδα είναι από τους πλέον καλά εξυπηρετούμενους στην Ευρώπη. Έχουν πρόσβαση στα φάρμακα μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι βιολογικοί παράγοντες αποζημιώνονται πλήρως.