Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την εβδομάδα από την Κυριακή 25 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου δεν έχει καταγραφεί κυκλοφορία ιών της γρίπης.

Οι επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα γριππώδους συνδρομής ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ δείγματα, που εστάλησαν από νοσοκομεία σε Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, βγήκαν αρνητικά.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει κάτι, καθώς η περίοδος έξαρσης ξεκινάει τις επόμενες μέρες και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους λόγω κρύου μας κάνει πιο επιρρεπείς στο... φλερτ ιών και βακτηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της γρίπης στη χώρα μας, με θύμα έναν 49χρονο ανεμβολίαστο άνδρα, που έπασχε από χρόνιο νόσημα.

Σε σχέση με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αυτός βρίσκεται σε τροχιά αποδρομής. Παραμένουν, ωστόσο, 6 άνθρωποι σε νοσοκομεία, με επιπλοκές από τη λοίμωξη. Από αυτούς τους 6 ασθενείς, που μολύνθηκαν και νοσούν από τον ιό, οι 3 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).