Μία στις τρεις Αμερικανίδες μέχρι τα 60 της έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή. Αν και πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας, η αφαίρεση της μήτρας πριν από την φυσική εμμηνόπαυση θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα μνήμης, εξήγησαν ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Οι αρουραίοι, που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση της μήτρας, με τις ωοθήκες τους να παραμένουν απείραχτες, είχαν έλλειμμα μνήμης, υποδεικνύοντας ότι η μήτρα μπορεί να έχει λειτουργίες πέρα ​​από την αναπαραγωγή, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Endocrinology.

Ένα αδρανές και άχρηστο όργανο;

Τα εγχειρίδια ενδοκρινολογίας περιγράφουν τη μήτρα ως ένα όργανο, που μοναδική λειτουργία έχει την υποδοχή και την υποστήριξη ενός εμβρύου ή ως ένα άχρηστο όργανο εκτός της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Όμως υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία από την έρευνα σε ζώα και σε ανθρώπους, που δείχνουν άλλα.

Η μήτρα και οι ωοθήκες επικοινωνούν για αναπαραγωγικές λειτουργίες, αλλά υπάρχουν και άμεσες συνδέσεις μεταξύ της μήτρας και του εγκεφάλου μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος του σώματος. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα συντονίζει τις ασυνείδητες λειτουργίες, όπως η αναπνοή και η πέψη. Οι μικρότερες κατανοητές συνδέσεις μήτρας-εγκεφάλου θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες και να επηρεάσουν τον τρόπο γήρανσης των θηλυκών.

"Υπάρχουν ευρήματα, που δείχνουν ότι οι γυναίκες, που υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή, αλλά διατήρησαν τις ωοθήκες τους, έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αν η χειρουργική επέμβαση έγινε πριν από τη φυσική εμμηνόπαυση. Αυτό είναι εντυπωσιακό", δήλωσε η καθηγήτρια ψυχολογίας και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Heather Bimonte-Nelson.

"Θέλαμε να διερευνήσουμε και να καταλάβουμε εάν η ίδια η μήτρα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου".

Η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Stephanie Koebele επεσήμανε: "Παρά το γεγονός ότι οι ωοθήκες ήταν δομικά παρόμοιες σε όλες τις ομάδες, οι ορμόνες που παρήχθησαν στην ομάδα που έκανε υστερεκτομή μόνο, είχαν ως αποτέλεσμα διαφορετικό ορμονικό προφίλ.

Οι ορμόνες επηρεάζουν τόσο τον εγκέφαλο όσο και τα άλλα συστήματα του σώματος και η μεταβολή του ορμονικού προφίλ μπορεί να επηρεάσει την τροχιά της γνωστικής γήρανσης και να προκαλέσει διαφορετικούς κινδύνους για την υγεία".

Το πώς ακριβώς το τροποποιημένο προφίλ των ορμονών επηρεάζει τη γνωστική γήρανση ή δημιουργεί κινδύνους για την υγεία είναι περίπλοκο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μελετηθεί και να κατανοηθεί, λένε οι ερευνητές.

"Το ότι είναι περίπλοκο, δε σημαίνει ότι είναι αδύνατο", τόνισε η Dr Bimonte-Nelson, η οποία διευθύνει το εργαστήριο της Behavioral Neuroscience of Memory and Aging του ASU. Το εργαστήριό της εξετάζει επί του παρόντος εάν το έλλειμμα μνήμης μετά από υστερεκτομή είναι αναστρέψιμο με τον χρόνο.