Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι ο τοκετός δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές λένε, μεν, ότι ο τοκετός εξακολουθεί να προστατεύει από τη νόσο, αλλά επισημαίνουν ότι μπορεί να χρειαστούν πάνω από δύο δεκαετίες για να προκύψουν τα οφέλη.

"Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κατά 80% δεν είναι τόσο τρομακτικός, όσο ακούγεται, επειδή, ευτυχώς, ο καρκίνος του μαστού είναι ασυνήθιστος στις νεαρές γυναίκες", ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Hazel Nichols στο πρακτορείο Reuters.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κορυφώνεται 4,6 έτη μετά από την πιο πρόσφατη γέννα της γυναίκας, αλλά μετά αρχίζει να μειώνεται. Μετά από άλλα 19 χρόνια ο κίνδυνος επιστρέφει στα ίδια επίπεδα, με μια γυναίκα που δεν γέννησε ποτέ. Και από εκεί και μετά συνεχίζει να πέφτει.

Μόλις περάσουν 34,5 χρόνια μετά τη γέννηση του μικρότερου παιδιού, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι κατά 23% χαμηλότερος από τον κίνδυνο σε γυναίκες που δεν έχουν γίνει μητέρες.

"Όλα αυτά δεν πρέπει να επηρεάζουν την επιθυμία των γυναικών να αποκτήσουν δικά τους παιδιά. Διότι, ενώ βλέπουμε αυτόν τον επιπλέον κίνδυνο μετά τον τοκετό, αυτό είναι ένα χρονικό διάστημα όπου ο συνολικός κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός. Αυτό δεν μεταφράζεται σε μεγάλο αριθμό πρόσθετων καρκίνων του μαστού", επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητής.

Τα νέα δεδομένα προέκυψαν μετά από σύγκριση στοιχείων από 15 επιστημονικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 890.000 γυναίκες διαφόρων ηλικιών.

Οι γυναίκες με τα περισσότερα παιδιά και εκείνες που έγιναν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο μαστού.

Ο υψηλότερος κίνδυνος για τις μητέρες οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι ο ιστός του μαστού διαχωρίζεται γρήγορα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνει ένα σφάλμα αντιγραφής στον γενετικό κώδικα, όπως εκτιμά η επιστημονική ομάδα.