Εδώ και λίγα χρόνια οι Έλληνες κόλλησαν το... μικρόβιο του τρεξίματος. Σε πάρκα, σε λεωφόρους, σε Μαραθωνίους, όλο και περισσότερος κόσμος βάζει τα αθλητικά του και τρέχει. Τα οφέλη της άσκησης και δη του τρεξίματος στην υγεία είναι πολλά και σημαντικά. Όπως εξήγησαν τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (Ε.Π.Ε.), με αφορμή τη συνεργασία τους για τρίτη χρονιά με τον ΣΕΓΑΣ για τον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, το περπάτημα, το τρέξιμο, αλλά και η τακτική άσκηση γενικότερα, μειώνουν την εμφάνιση των χρόνιων νοσημάτων, βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και την ψυχική διάθεση. Μάλιστα όσο πιο χαμηλός είναι ο ρυθμός, τόσο πιο ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα, οι αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις στον οργανισμό. "Ο δρομέας εκκρίνει ενδορφίνες, τα φυσικά οπιοειδή του οργανισμού, που τον κάνουν να νιώθει ευεξία" εξήγησαν χαρακτηριστικά. "Αντίθετα η έλλειψη άσκησης αυξάνει τη δύσπνοια σε άτομα με άσθμα και με ΧΑΠ, ενώ συνδέεται με παραπανίσια κιλά και υψηλούς δείκτες νοσηρότητας".

Η συνεργασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Ο εμβολιασμός σώζει ζωές!» που υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ε.Π.Ε. Το μήνυμα είναι "Μεγαλώνουμε με Υγεία" και έχει πέντε άξονες: Δεν καπνίζουμε, τρεφόμαστε υγιεινά, ασκούμαστε, κάνουμε προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις, εμβολιαζόμαστε. Κάθε χρόνο η εκστρατεία επικεντρώνεται σε έναν από τους πέντε άξονες πρόληψης. Φέτος σειρά έχει ο εμβολιασμός, καθώς  η διεξαγωγή του φετινού Μαραθωνίου της Αθήνας συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας (12 Νοεμβρίου). 

Ένας στους οκτώ ανθρώπους στην Ευρώπη πεθαίνει από κάποιο νόσημα του πνεύμονα κι αυτό είναι κρίμα, διότι τα περισσότερα από αυτά μπορούν να προληφθούν με την αποφυγή του καπνίσματος και με τον εμβολιασμό ή θα μπορούσαν να ελεγχθούν περισσότερο σε πρώιμα στάδια, εφόσον διαγνωσθούν ή εντοπισθούν με κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η σπιρομέτρησηΗ πνευμονιοκοκκική πνευμονία αποτελεί απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, με θνητότητα μεγαλύτερη του 15% σε ευαίσθητους πληθυσμούς (βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, καπνιστές, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, άσθμα, ΧΑΠ, καρδιαγγειακά νοσήματα, αλκοολισμός κ.τ.λ.). Ανά την υφήλιο, τα πνευμονολογικά νοσήματα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου (ΧΑΠ: 3η αιτία θανάτου, λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού: 4η αιτία θανάτου, κακοήθειες αναπνευστικού: 5η αιτία). 

Πάντως, όπως εξήγησαν τόσο οι ειδικοί, όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, οι περισσότεροι Έλληνες αδιαφορούν για την πρόληψη. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι μόλις το 6% των δρομέων πήγε στο ειδικό περίπτερο, πριν από την εκκίνηση, για να εξεταστεί προληπτικά. Οι ειδικοί ελπίζουν οι υπόλοιποι να εξετάζονται νωρίτερα, αν και είναι μάλλον απίθανο.

Πριν από 7 χρόνια 2.000 συμμετείχαν στον αυθεντικό Μαραθώνιο ενώ φέτος δήλωσαν συμμετοχή 10.000 άτομα.