Ο πιο δημοφιλής Άγιος τά'χει τα κιλάκια του, αλλά πώς να κακοκαρδίσει τα παιδιά, που χαίρονται όταν βλέπουν το πρωί να λείπουν μπισκότα από το πιάτο και να έχει αδειάσει το ποτήρι με το γάλα...

Η αγωνιώδης απορία για τις θερμίδες που παίρνει ο Άη Βασίλης κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων, οπότε μοιράζει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου, είναι κλασική και έχουν γίνει πολλές απόπειρες να καταμετρηθούν. Όμως τα συμπεράσματα ήταν μάλλον ανεπαρκή και αυθαίρετα. Μέχρι τώρα.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική έκδοση Central European Journal of Medicine, ρίχνει φως στην ενεργειακή εξίσωση του καλοκάγαθου χαμογελαστού Αγίου, αν και τα συμπεράσματα αφορούν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017.

Οι ερευνητές του New York Medical College θέλησαν να τυποποιήσουν τον υπολογισμό του αριθμού θερμίδων του Άη Βασίλη με την απλή χρήση πραγματικών δεδομένων. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, δεδομένα σχετικά με τις παραδόσεις των Χριστουγέννων από το Κέντρο Έρευνας Pew και τις στατιστικές για τα νοικοκυριά και τις οικογένειες από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 36,1 εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά έβαλαν γάλα και μπισκότα για τον ευτραφή Άγιο την παραμονή των Χριστουγέννων.

Εάν έτρωγε όλα τα μπισκότα (που υπολογίστηκαν σε 140 θερμίδες ανά πιάτο) και έπινε όλα τα μικρά ποτήρια γάλα (135 θερμίδες ανά ποτηράκι) σε κάθε σπίτι, θα κατανάλωνε περίπου 9,9 δισεκατομμύρια θερμίδες μόνο σε μια βραδιά!

Τώρα, αν υποθέσουμε ότι ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών έχει τις ίδιες μεταβολικές απαιτήσεις με έναν ενεργό 60χρονο άνδρα, ζυγίζει 110kg και έχει ύψος 1,80μ., μπορούμε να υπολογίσουμε τη συνολική κατανάλωση ενέργειάς του στις 3.301 θερμίδες την ημέρα. Αυτή είναι η ενέργεια που απαιτεί από το σώμα του για να επιβιώσει.

Αυτό μάνι μάνι σημαίνει ότι η παραμονή των Χριστουγέννων μόνο γύρω από την Αμερική (και όχι στον υπόλοιπο πλανήτη) του δημιουργεί ένα υπερπλεόνασμα 9.899.996.699 θερμίδων.

Ο Άγιος Βασίλης τα γνωρίζει όλα αυτά φυσικά, άλλωστε έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να χάσει βάρος (χωρίς αποτέλεσμα ωστόσο). Η νέα μελέτη δείχνει ότι καίει 54,2 εκατομμύρια θερμίδες την παραμονή των Χριστουγέννων, εάν όλες οι καμινάδες έχουν ύψος 4μ. και αν ο σάκος με τα δώρα ζυγίζει περί τα 160 κιλά. Ακόμη κι έτσι, όμως, η βραδιά τον "προικίζει" με αρκετά δισεκατομμύρια θερμίδες πλεόνασμα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες λένε, βέβαια, ότι υπάρχει ένα, ακόμη, στοιχείο της ενεργειακής εξίσωσης που δεν έχει ποτέ εξεταστεί και αυτό είναι το θερμιδικό αποτέλεσμα των σνακς της παραμονής των Χριστουγέννων.