Οι ερευνητές διενήργησαν συνεντεύξεις με 25 Αφροαμερικανούς και Λατινοαμερικανούς (πατέρες μέσης ηλικίας 44 ετών και γιους μέσης ηλικίας 17 ετών), όλοι τους από γειτονιές της Νέας Υόρκης, όπου τα ποσοστά εγκυμοσύνης στους εφήβους και οι περιπτώσεις σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι πολύ υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο.

Οι περισσότεροι μπαμπάδες είχαν μιλήσει για το σεξ με τους γιους τους, αλλά πολλοί ομολόγησαν ότι αισθάνθηκαν ακατάλληλοι για να εξηγήσουν τη χρήση του προφυλακτικού στα παιδιά τους. Από την πλευρά τους πολλοί έφηβοι δεν είχαν σαφή εικόνα του γιατί πρέπει να καθυστερήσουν να ολοκληρώσουν τις σχέσεις τους ή γιατί είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν προστασία.

"Βρήκαμε ότι οι πατέρες συχνά υποστήριζαν τη χρήση προφυλακτικών μιλώντας στους γιους τους με γενικούς όρους", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής συγγραφέας Vincent Guilamo-Ramos, διευθυντής του Κέντρου για την Εφηβεία και την Υγεία της Οικογένειας της Νέας Υόρκης.

"Οι πατέρες σπάνια νιώθουν άνετα να δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τη σωστή και συνεπή χρήση του προφυλακτικού ή για τα κοινά λάθη και τα προβλήματα που έχουν κάποιες φορές τα προφυλακτικά, όπως το να μην τοποθετηθούν τη σωστή στιγμή, να σπάσουν, να γλιστρήσουν κτλ".

Οι ειδικοί σε θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής συστήνουν στους εφήβους να μιλούν για το ασφαλές σεξ με εκείνους, αν δεν μπορούν να το κάνουν με τους γονείς τους.