Η ανησυχία και το επίμονο, γεμάτο παράπονο κλάμα ενός μωρού, μπορεί να "τρελάνει" τους γονείς, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από το Πανεπιστήμιο John Moores στο Λίβερπουλ βρήκαν ότι το απαλό άγγιγμα με ταχύτητα τριών εκατοστών το δευτερόλεπτο ενεργοποιεί νεύρα ευαίσθητα στην αφή και καταστέλλει δυσάρεστα συναισθήματα.

Ειδικότερα μελέτησαν τις αποκρίσεις των μωρών σε επώδυνες διαδικασίες, όπως οι εξετάσεις αίματος, τους πρώτους μήνες και τους πρώτους χρόνους της ζωής και βρήκαν με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος ότι μειώθηκαν οι αντιδράσεις στα κέντρα πόνου του εγκεφάλου μεταξύ των παιδιών, που οι γονείς τους ή οι νοσοκόμοι τα χάιδευαν απαλά, αλλά εκείνα εξακολουθούσαν να αντιδρούν στο τρύπημα της βελόνας.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιοτης Οξφόρδης, συγγραφέας της μελέτης Rebeccah Slater, δήλωσε σχετικά: "Εάν κατανοήσουμε καλύτερα τις νευροβιολογικές βάσεις τεχνικών, όπως το μασάζ στα παιδιά, μπορούμε να βελτιώσουμε τις συμβουλές που δίνουμε στους γονείς σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα ηρεμήσουν και θα ανακουφίσουν τα μωρά τους".

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στις νεογνικές μονάδες, όπου νοσηλεύονται πολλά μωρά. Επίσης εξηγούν γιατί τεχνικές, όπως η λεγόμενη καγκουρό, που ο γονιός έχει δέρμα με δέρμα επαφή με το πρόωρο μωρό του, βοηθά στη δημιουργία δεσμού μεταξύ τους.

"Το άγγιγμα έχει αναλγητικές δυνάμεις χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών", κατέληξαν οι επιστήμονες, που σκοπεύουν να εφαρμόσουν την τεχνική σε κλινικές όπου νοσηλεύονται "βιαστικά" μωρά, που γεννήθηκαν πρόωρα.