Μόνο το υπουργείο Υγείας γνωρίζει σήμερα τις κενές θέσεις και τη σειρά κατάταξης των επικουρικών γιατρών, αφού η σχετική ανάρτηση δεν υπάρχει πια στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Αυτό επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, θέτοντας θέμα διαφάνειας για τις τοποθετήσεις επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα να ζητά την ανάρτηση της σχετικής λίστας και πάλι για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ταυτόχρονα, ζητά την επαναδημοσίευση της σχετικής λίστας, ώστε να μπορεί να την κοινοποιεί στα μέλη του μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου.

Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις οι εγγεγραμμένοι θα λαμβάνουν τον διορισμό τους και πρέπει εντός 7 ημερών να τον αποδεχθούν, αλλιώς τάσσονται τελευταίοι στη λίστα και σε περίπτωση που αρνηθούν δυο φορές, αποκλείονται από την λίστα επικουρικών για δυο έτη. 

Ταυτόχρονα, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι 3.000 νέοι γιατροί είναι άνεργοι ενώ καθημερινά δύο γιατροί μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΙΣΑ ύστερα από συνάντησή του με τους εκπροσώπους των νέων γιατρών, ζήτησε από την πολιτεία να ληφθεί μέριμνα για τους νέους γιατρούς που μαστίζονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση.

Κατά τη συνάντηση, οι νέοι γιατροί αναφέρθηκαν στην ανεργία, την αλλαγή στις λίστες των επικουρικών γιατρών με τη μη δημοσιοποίηση των κενών θέσεων και το μη δικαίωμα επιλογής από το ενδιαφερόμενο της θέση που θα τοποθετηθεί, στο υποχρεωτικό αγροτικό που καθυστερεί την έναρξη ειδικότητας τη στιγμή που θα έπρεπε η στελέχωση των αγροτικών ιατρείων να γίνει από γενικούς γιατρούς – καθώς και στις καθυστερήσεις της αποπληρωμής των εφημεριών που καθιστά δύσκολη την επιβίωσή τους. 

«Ο ΙΣΑ θα δώσει μάχη για τους νέους γιατρούς, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους ώστε να σταματήσει η μετανάστευσή τους, στο εξωτερικό που αποτελεί αιμορραγία για τη χώρα μας», δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Και πρόσθεσε «Περισσότεροι από 3.000 νέοι γιατροί στην Αθήνα είναι άνεργοι και πολλοί ακόμα είναι υποαπασχολούμενοι. Ενώ καθημερινά δύο γιατροί της Αθήνας, εγκαταλείπουν την Ελλάδα και αναζητούν εργασία στο εξωτερικό».

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, αποφάσισε να κάνει παρέμβαση, στο υπουργείο Υγείας, για τα αιτήματα των νέων γιατρών και μεταξύ των άλλων να διεκδικήσει:
•    Να ανοίξουν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, για όλους τους γιατρούς.
•    Να προκηρυχτούν μόνιμες θέσεις, στα Δημόσια νοσοκομεία.
•    Να δοθεί επίδομα επιβίωσης ως κίνητρο, για τους γιατρούς που θα διοριστούν στην περιφέρεια.
•    Να αποπληρωθούν άμεσα οι εφημερίες.
•    Να καταργηθεί η υποχρεωτική θητεία υπαίθρου
•    Να εξασφαλιστούν νέα κονδύλια, μέσω του ΕΣΠΑ για την στήριξή τους.
•    Να κατοχυρωθεί κατώτερος μισθός εργαζομένων γιατρών σε ιδιωτικές κλινικές και πολυϊατρεία.