Ο αλτρουισμός των ανθρώπων εκτείνεται πέρα από τα υλικά αγαθά. Δηλαδή μας νοιάζουν τα συναισθήματα των άλλων.

Δεν δίνουμε δώρα μόνο επειδή θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν κάτι που θέλουν. Δίνουμε, επίσης, δώρα επειδή θέλουμε να νοιώσουν τη φροντίδα, τη χαρά ή την έκπληξη, όταν τα λαμβάνουν, ή για να τους αποτρέψουμε να αισθανθούν απογοητευμένοι, αν δεν τους προσφέρουμε τίποτα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Science Direct, θέτει το ερώτημα αν η ανησυχία για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων είναι το κίνητρο για αυτές τις γενναιόδωρες συμπεριφορές, ή αν, τελικά, θέλουμε μέσα από την προσφορά δώρων να περισώσουμε τη φήμη μας.

"Στο τέλος - τέλος, δεν θέλω μόνο να δώσω χρήματα στα παιδιά που λένε τα κάλαντα ή πουλάνε χριστουγεννιάτικα μπισκότα πόρτα - πόρτα, αλλά θέλω να είμαι γνωστός, ως εκείνος που τα υποστηρίζει", λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια, λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Queensland, Vera L. Te Velde.

"Έκανα αυτή τη μελέτη, προκειμένου να ρίξω φως στα αληθινά κίνητρα των ανθρώπων, που προσφέρουν δώρα στις γιορτές".

Συχνά οι άνθρωποι αποφεύγουν την πίεση να είναι αλτρουιστές, ειδικά όταν αυτό τους επιτρέπει να φαίνονται ευγενικοί. Για παράδειγμα, πάνε να μπούνε στο σούπερ μάρκετ και μόλις βλέπουν ότι εκεί βρίσκονται οι κυρίες της φιλοπτώχου, που κάνουν έρανο, αλλάζουν κατεύθυνση και μπαίνουν από αλλού. Αυτή τους η κίνηση δεν γίνεται αντιληπτή από τις κυρίες κι έτσι εκείνες δεν αισθάνονται ότι αγνούνται, εξηγεί η ερευνητική ομάδα.

"Βέβαια αυτή η ανησυχία είναι που μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα γενναιόδωροι, όταν επιλέγουμε να είμαστε αλτρουιστές", καταλήγει η επικεφαλής ερευνήτρια.