Στον αντίποδα, τα καλά νέα είναι ότι οι σύγχρονες εξελίξεις στην καρδιολογία έχουν μειώσει σημαντικά τα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας..

Στην αρχαία Ελλάδα άκμασαν η Φιλοσοφία και η Ιατρική - ως επιστήμη και όχι ως δοξασία - ενώ οι παρατηρήσεις του Ιπποκράτη, του "πατέρα" της Ιατρικής, αποτελούν έως και τις μέρες μας πολύτιμα εργαλεία άσκησής της. Οι παθήσεις της καρδιάς ήταν αντικείμενο εμπεριστατωμένης μελέτης του και αποτελούν τη βάση της προληπτικής καρδιολογίας σήμερα.

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε στο Ναύπλιο συνέδριο με θέμα: "Η τέχνη και η φιλοσοφία συναντούν την Καρδιολογία - Τι νεώτερο στην Καρδιολογία". Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Καρδιαγειακής Ερευνας και Επιμόρφωσης (ΚΑΡΔΙΑ) και από την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, που διευθύνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Τούσουλης. Όπως είπει ο καθηγητής, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε εκτενής αναφορά στις σύγχρονες προόδους της Καρδιολογίας, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία, καθώς και σε όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις, από τη στεφανιαία νόσο, τις αρρυθμίες, έως και την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα έγινε αναδρομή στην Ιστορία της Ιατρικής ανά τους αιώνες και εξετάστηκε η σχέση άλλων παθήσεων με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δεδομένου ότι η Καρδιολογία απασχολεί εν μέρει όλες τις ειδικότητες της Ιατρικής.

Η καινοτομία αυτής της επιστημονικής εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της ιατρικής και ειδικότερα της καρδιολογίας, οι φιλοσοφικές δοξασίες των αρχαίων χρόνων, που επηρέαζαν τη θεραπεία των πασχόντων, η αλληλεπίδραση μεταξύ τέχνης και ιατρικής, δεδομένου ότι η τέχνη αποτελούσε μέρος της θεραπείας αυτών των αρρώστων.

Ειδικότερα, μεταξύ τέχνης και ιατρικής, επιστήμης και ιατρικής ήδη είχαν αρχίσει από πολύ παλιά να αναζητούν επιστημονικούς όρους και να ερμηνεύουν επιστημονικά τις διάφορες παθήσεις. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της γένεσης της ιατρικής στη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως επίσης η ανάδειξη της επίδρασης που έχει η τέχνη και η φιλοσοφία στην ιατρική, όπως αυτό αποτυπώνεται στα συγγράμματα αλλά και στον τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων.

Επιπλέον παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες εξελίξεις σε θέματα όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής, αλλά και η επεμβατική καρδιολογία, η μοριακή καρδιολογία, η απεικόνιση και η γενετική. Ο Ιπποκράτης, ήδη, από την αρχαιότητα μπορεί να θεωρηθεί ως "πατέρας" της σύγχρονης ιατρικής, διότι οι παρατηρήσεις που κατέγραψε είναι βάσει της συγχρονης Ιατρικής. Καθιέρωσε την Ιατρική ως ξεχωριστή οντότητα, πέρα από τη θρησκεία και τη φιλοσοφία, πολέμησε τις δοξασίες που επικρατούσαν και τις απομόνωσε από τους ασθενείς. Κατανόησε την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και των συνθηκών ζωής στις ασθένειες και στην εμφάνισή τους, επισήμανε τον καθοριστικό παράγοντα της διατροφής στην υγεία μας, λέγοντας ότι η τροφή μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη γιατρειά, χαρακτηριστικά αναφέροντας είμαστε ότι τρώμε!

Η Ιπποκρατική Δίαιτα περιελάμβανε οξύμελο, δημητριακά, υδρόμελο και κρασί. Είχε πρώτος επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες της παχυσαρκίας και διέδωσε ότι είναι επικίνδυνη η άσκηση μετά από λήψη τροφής, κάτι που έχει σήμερα αποδειχθεί ότι προκαλεί εμφράγματα.

Η φυσική άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας υγείας, είχε αναφέρει από τότε ο Ιπποκράτης, κάτι που επιβεβαιώνεται και απο μελέτες του 21ου αιώνα! Είχε περιγράψει τον σημαντικό ρόλο του ενεργειακού ισοζυγίου, εξηγώντας πως πρέπει η ποσότητα της τροφής που λαμβάνουμε να αντιστοιχεί στη σωματική δραστηριότητα. Ο περιορισμός των θερμίδων και η αποφυγή των βλαβερών λιπαρών ήταν επισήμανση του Ιπποκράτη από την αρχαιότητα. Μεταξύ άλλων σημείωνε και τη σημασία της λήψης των εποχιακών φρούτων και την αποφυγή κατανάλωσης συντηρημένων τροφών. Είχε περιγράψει ακόμη αυτό που ονομάζουμε σήμερα καχεξία στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας.