Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρνητική διάθεση, όταν συνεχίζεται για αρκετές ημέρες, συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών βιοδεικτών. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν προηγούμενη έρευνα, που έδειξε ότι η κατάθλιψη και η εχθρότητα συνδέονται με μεγαλύτερη φλεγμονή.

Η φλεγμονή είναι μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος σε καταστάσεις όπως λοιμώξεις, τραύματα και βλάβες στους ιστούς. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και κάποιων μορφών καρκίνου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior και Immunity. 

Οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι η πρώτη έρευνα που μελετά τη σχέση ανάμεσα στις στιγμιαίες και στις εγκαλούμενες στη μνήμη διαθέσεις, με τη μέτρηση της φλεγμονής, σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια Jennifer Graham-Engeland, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο Penn State.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλέσουν τα συναισθήματά τους από μια χρονική περίοδο, πέρα ​​από την αναφορά του τρόπου που αισθάνονταν εκείνη τη δεδομένη στιγμή, στην καθημερινή τους ζωή. Αυτές οι αυτοαξιολογήσεις ελήφθησαν σε μια περίοδο δύο εβδομάδων και στη συνέχεια οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους εθελοντές, για τη μέτρηση των δεικτών, που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Διαπίστωσαν ότι η αρνητική διάθεση, που συσσωρεύτηκε την εβδομάδα πιο κοντά στη λήψη αίματος, συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

"Πρόσθετες αναλύσεις έδειξαν ότι ο χρόνος μέτρησης της ψυχικής διάθεσης σε σχέση με την λήψη αίματος έχει σημασία", είπε η Dr Graham-Engeland. "Συγκεκριμένα υπήρχαν ισχυρότερες τάσεις συσχέτισης μεταξύ της στιγμιαίας αρνητικής διάθεσης και της φλεγμονής, όταν η αρνητική διάθεση αξιολογήθηκε πιο κοντά χρονικά στη συλλογή δειγμάτων αίματος".

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από το Bronx της Νέας Υόρκης και ήταν κοινωνικο-οικονομικά και φυλετικά διαφορετικοί.