Ενδεικτικά παρατηρείται αύξηση σε περιστατικά, όπως τροφικές αλλεργίες, εκζέματα, άσθμα, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και καρκίνος. Φυσικά, επιβαρυντική είναι η αλλαγή διατροφής και για το ίδιο το έντερο και τη λειτουργία του, αφού αυξάνονται τα επεισόδια δυσκοιλιότητας, πρωκτικών ραγάδων και αιμορροϊδοπάθειας.

«Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει στρέψει το βλέμμα της στο εντερικό μικροβίωμα και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο του. Ενώ κάποτε βλέπαμε τους μικροοργανισμούς, που αποικίζουν το έντερό μας, ως καταστροφείς, σήμερα εκτιμάμε το έργο τους, γιατί γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της απουσίας τους. Και επειδή η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μακράν η πιο επικίνδυνη για την “αναστάτωσή” τους, είναι σημαντικό να μην παρεκκλίνουμε πολύ από τη συνηθισμένη διατροφή μας και να ακολουθήσουμε κανόνες, που μας προστατεύουν από ξαφνικές αλλαγές, οι οποίες δύνανται να διαταράξουν τη χαρά της εποχής», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

«Καταρχάς δεν πρέπει να αφαιρούνται οι φυτικές ίνες από τη διατροφή, διότι αποτελούν τροφή για τα εντερικά βακτήρια. Με την απουσία τους ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου γίνεται η εναλλακτική πηγή τροφής των μικροοργανισμών, κάτι που προκαλεί σοβαρές βλάβες σε αυτό. Έτσι ο άνθρωπος μπορεί να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, κολίτιδα, φλεγμονή και μεταβολικό σύνδρομο».

Μια διατροφή δυτικού τύπου (αυξημένες ποσότητες πρωτεΐνης, χαμηλές φυτικές ίνες) σε μόλις 3-7 ημέρες αυξάνει δραστικά το βάρος, διαταράσσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και την αντοχή στην ινσουλίνη, αναφέρουν ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Cell Host & Microbe, μετά από έρευνες σε ποντίκια. Όπως σημειώνουν, αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται από ευρέως εκτενή βακτηριακό θάνατο, που έκλινε την ισορροπία υπέρ ορισμένων από τα πιο σπάνια βακτηριακά είδη (Bacteroides και το Actinobacteria), προκαλώντας φλεγμονή και, τελικά, μεταβολική νόσο.

Όμως η επανένταξη φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα

«Φυσικά, δεν εννοούμε να μην συμμετέχετε στις εορταστικές εκδηλώσεις, για να μην ξεφύγετε από την υγιεινή διατροφή σας. Απλώς πρέπει να απολαμβάνετε τα εορταστικά εδέσματα με μέτρο. Επίσης, να μην αποκλείετε από τη διατροφή σας τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών και χρωμάτων, τα οποία προσφέρουν αφενός τις απαραίτητες ουσίες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αφετέρου αίσθημα πληρότητας (ώστε να αποφεύγεται η υπερφαγία). Έτσι προστατεύετε το βάρος σας. Μπορείτε, δε, να μειώσετε τις ανεπιθύμητες θερμίδες με εύκολες αλλαγές και αντικαταστάσεις. Για παράδειγμα, ένα υγιεινό σνακ πριν από την έξοδό σας θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιδρομές στον μπουφέ ή στα γλυκά», συμβουλεύει ο Δρ. Ξιάρχος.

Προβλήματα μπορεί να φέρει και η έλλειψη άσκησης κατά τη διάρκεια των διακοπών, διότι η γυμναστική είναι άλλος ένας τρόπος ελέγχου της όρεξης και φυσικά του σωματικού βάρους. 

Η άσκηση κρατά υπό έλεγχο το στρες, το οποίο είναι καταστροφικό για το μικροβίωμα. Επιστήμονες έχουν καταδείξει ότι οι μικροοργανισμοί στο έντερο των ατόμων με στρες έχει παρόμοιο προφίλ με εκείνων που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι το στρες μπορεί να αναστείλει ακόμη και τα οφέλη μιας πολύ σωστής και ισορροπημένης διατροφής, ιδιαίτερα στις γυναίκες, οι οποίες τις ημέρες αυτές έχουν και το κύριο βάρος της οργάνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων.

Με τις απλές αυτές οδηγίες μπορεί να αποφευχθεί και η δυσκοιλιότητα, για την οποία συχνά παραπονούνται πολλοί τη συγκεκριμένη εποχή. Εκτός από φούσκωμα και δυσφορία, η παρατεταμένη δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό ραγάδας δακτυλίου και σε εμφάνιση ή έξαρση της αιμορροϊδοπάθειας.

Υπάρχει, ωστόσο, μια γλυκιά ατασθαλία που είναι επωφελής. Η κατανάλωση σοκολάτας - όχι, όμως, όλες.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, το κακάο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή του εντέρου, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα των ασθενών με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (Crohn και ελκώδη κολίτιδα).