Σχεδόν ένας στους 20 νέους πατέρες υπέστη κατάθλιψη τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού του, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Psychiatry

Όπως είπε ο καθηγητής Paul Ramchandani της Σχολής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου του Cambridge και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 3.176 οικογενειών στο Μπρίστολ και εντόπισε μια σύνδεση μεταξύ της μεταγεννητικής (επιλόχειας) κατάθλιψης στους άνδρες και της κατάθλιψης στις κόρες τους, καθώς έφθασαν στην ενηλικίωση.

Ένας λόγος για αυτό το αποτέλεσμα "παράδοσης" θα μπορούσε να είναι ότι η επιλόχειος κατάθλιψη στους πατέρες συνδέεται μερικές φορές με αυξημένο επίπεδο κατάθλιψης των μητέρων, κατέληξαν οι ερευνητές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η οικογενειακή ζωή διαταράσσεται περισσότερο για όλους και ότι όλοι έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Μπορεί, επίσης, να σημαίνει ότι αν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν κατάθλιψη, αυτό επηρεάζει τον τρόπο, με τον οποίο οι γονείς αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους.

Δεν είναι σαφές γιατί τα κορίτσια μπορεί να επηρεάζονται περισσότερο σε αυτή την ηλικία. Μπορεί να υπάρχουν συνδέσεις με συγκεκριμένες πτυχές των σχέσεων πατέρα-κόρης, καθώς τα κορίτσια περνούν από την εφηβεία, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή έχουν επιπτώσεις στις περιγεννητικές υπηρεσίες, οι οποίες παραδοσιακά θεωρούν ότι η επιλόχειος κατάθλιψη αποτελεί πιθανό πρόβλημα μόνο για τις μητέρες, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Υπογραμμίζουν τη σημασία της αναγνώρισης και της θεραπείας της κατάθλιψης στους πατέρες κατά τη διάρκεια της μεταγεννητικής περιόδου και καλούν τους επαγγελματίες υγείας να εξετάσουν και τους δύο γονείς, όταν αναφέρουν την κατάθλιψη.