Αμέριστη συμπαράσταση στους Έλληνες φαρμακοποιούς σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, εκφράζουν μέσω των ενώσεών τους οι φαρμακοποιοί πέντε ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να αλλάξει καθόλου η σχετική νομοθεσία.

Στην υποστήριξη αυτή, κατέληξαν οι μέχρι σήμερα προσπάθειες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να αντιμετωπίσει τους δανειστές, που επιδιώκουν την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και τη δυνατότητα ίδρυσης αλυσίδων φαρμακείων στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου, μετά την επιστροφή του από περιοδεία στην Ευρώπη για την ενημέρωση των ευρωπαίων φαρμακοποιών σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στη χώρα μας, κατήγγηλε ότι "η άλωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων αποτελεί τον πρόδρομο για την άνευ όρων παράδοση της φαρμακευτικής περίθαλψης στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα" και πρόσθεσε πως οι Έλληνες φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν σε αυτή την μεθόδευση κατά των φαρμακείων, η οποία αντίκειται στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο".

Ήδη συνεδριάζει το δ.σ. του ΠΦΣ με πρόταση για μια κατ΄ αρχήν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή το πρωί.

Παράλληλα, αναμένεται ευρεία σύσκεψη των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, με στόχο την λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Φαρμακοποιών, με στόχο κινητοποιήσεις μεγάλες σε διάρκεια και συμμετοχή.

Πάντως, με αφορμή σχετική επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο από διμήνου, ο ΠΦΣ ενδέχεται να αποδεχθεί την εκχώρηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου φαρμακείου σε μη φαρμακοποιό, ο οποίος όμως ταυτόχρονα δεν θα διατηρεί φαρμακαποθήκη ή φαρμακευτική εταιρία.

Η θέση του φαρμακοποιού στην Ευρώπη
Ο κ. Λουράντος υπογράμμισε ότι σε ολόκληρη την Ε.Ε. βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές αλλαγές με αφορμή την ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών σε συνάρτηση με τη συνεχή ανάγκη αύξησης των προϋπολογισμών υγείας, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, την αύξηση των κρουσμάτων χρονίων ασθενειών και την ανάγκη για ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Η φαρμακευτική αγορά αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων λόγω του τεράστιου μεγέθους της και ο ρόλος του φαρμακοποιού καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός, αφού καθημερινά επισκέπτονται τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, 46 εκατ. άτομα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών PGEU, που εκπροσωπεί συλλόγους 34 χωρών με 400.000 φαρμακεία και 170.000 φαρμακοποιούς, υπάρχουν πολλά πεδία νομικής δράσης, όπως οι Οδηγίες για την επαγγελματική αναγνώριση, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, τον εργασιακό χρόνο, την απελευθέρωση, την ΤΤΙP κλπ.

 «Αποτελεί λοιπόν η επιστημονική αξία του φαρμακοποιού και η άριστη διασπορά των φαρμακείων σύμφωνα με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα, ένα δέλεαρ για εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα. Η ιδιοκτησία του Φαρμακείου αποτελεί πεδίο διεκδίκησης επιχειρηματικών κεφαλαίων, γι΄ αυτό και αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία ακόμη και η Γερμανία». ανέφερε ο κ. Λουράντος.

«Η ουσιώδης διαφορά», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό το καθεστώς μνημονίου. Η υποτιθέμενη απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, αντίκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ακόμη και σε αυτές τις οδηγίες της ΤΤΙP που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία υπηρεσιών υγείας».

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο καταπατείται βάναυσα και καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να το κάνει ούτε με το πρόσχημα της χρηματοδότησης», είπε χαρακτηριστικά.

Διαδίκτυο
Ο κ. Λουράντος ανέφερε ακόμη ότι η ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά μαστίζεται από πολλά προβλήματα λογω της ανάπτυξης του διαδικτύου, αλλά και έλλειψης σαφούς κοινής πολιτικής όσον αφορά τα φάρμακα.

Ήδη ο ΠΦΣ έχει καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές μέσω της νομικής του υπηρεσίας, την κυκλοφορία ψευδεπίγραφων φαρμάκων για στυτική δυσλειτουργία, ηρεμιστικά και μια σειρά άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσω διαδικτύου. Όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για 2 ελληνικά ηλεκτρονικά φαρμακεία, ένα παράρτημα καναδικής εταιρείας και ένα παράρτημα βρετανικής εταιρείας.

Αντίστοιχα, στη Γαλλία έχουν θεσπισθεί πολύ αυστηροί νόμοι για την αποφυγή παράνομης πώλησης φαρμάκων. Ήδη δημιουργήθηκε στη Γαλλία, μια πλατφόρμα από τις Αστυνομικές Αρχές και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος προσέλαβε προσωπικό για να παρακολουθεί το διαδίκτυο.  Μόλις διαπιστωθεί κάποια παράβαση αναφέρεται στην Πλατφόρμα και αυτομάτως ειδοποιείται η Ιντερπόλ.

Μάλιστα, η τελευταία, ασχολείται τώρα με πρόσφατη αποκάλυψη ενός ολόκληρου δικτύου που περνούσε από την Μαυριτανία και την Γεωργία.

Παράλληλα η PGEU έχει ετοιμάσει ένα λογότυπο ασφαλείας τον οποίο εισηγείται στην υιοθέτηση του από όλα τα κράτη μέλη.

Παράλληλο εμπόριο
Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και για τις χώρες της Ευρώπης οι ελλείψεις που προκαλούνται από το παράλληλο εμπόριο. Κύρια αιτία όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος είναι οι μεγάλες διαφορές στις τιμές των φαρμάκων.

Για τον λόγο αυτό οι διάφορες χώρες έχουν αναπτύξει διάφορα συστήματα.

«Η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε φάση μετάλλαξης. Οι πρόσφατες επισκέψεις μας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μας έδειξαν πως η μοναδική αξία που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργιάς του συστήματος, είναι ο Επιστήμονας Φαρμακοποιός. Αυτή την αξία ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβασθεί, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά», κατέληξε ο κ. Λουράντος.