"Υπάρχει πεδίο συνεννόησης στο θέμα του φαρμάκου. Όμως αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η μονομερής παρέμβαση της τρόικας, πεδίο θα υπάρχει, ελληνική παραγωγή δε θα υπάρχει".

Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, έδωσε το στίγμα των ελληνικών φαρμακευτικών, απέναντι στις πιέσεις που δέχονται για τις τιμές των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων.

Ο κ. Τρύφων είχε ζωντανό διάλογο με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στον Real FM, με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου, με αφορμή τις πιέσεις της τρόικας για δραματικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης για συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι το θέμα είναι πολύ μεγάλης σημασίας και αναπτυξιακής και κοινωνικής και αφορά και τη δημόσια Υγεία. 

"χουμε μια διαρκή απαίτηση των δανειστών να υπάρχουν παρεμβάσεις κυρίως εστιασμένες στο επίπεδο των τιμών. Η χώρα μας έχει πολύ ακριβά γενόσημα φάρμακα. Αυτό είναι μια στρέβλωση που δημιουργεί το έδαφος αυτών των απαιτήσεων από την πλευρά των δανειστών. Εμείς πιστεύουμε ότι προφανώς χρειάζεται προνομιακή στήριξη η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, θεωρούμε ότι ο τομέας του φαρμάκου είναι ένας προνομιακός χώρος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ενίσχυση της απασχόλησης, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας, την αξιοποίηση και του επιστημονικού δυναμικού και των ερευνών που έχουν γίνει στη χώρα και των παραγωγικών μονάδων που έχουν υπάρξει που είναι πολύ σημαντικές και εκσυγχρονισμένες τα τελευταία χρόνια και είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε ένα τέτοιο σοβαρό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας.

Όμως η προσπάθεια κύρια πρέπει να δοθεί στο κομμάτι της παραγωγικής προοπτικής και της αναπτυξιακής πολιτικής αυτού του κλάδου και εκεί μπορεί να συζητηθούν και να συμφωνηθούν πολλαπλά κίνητρα τα οποία θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα αυτού του τομέα που και για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικός και για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας και για τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φθηνό φάρμακο.

Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων σημείωσε πως  υπάρχει κοινός στόχος και σκοπός για την εξεύρεση λύσεων, όμως τόνισε πως υπάρχει μια σειρά στρεβλώσεων.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα κλειστός προϋπολογισμός 2 δις, με αποτέλεσμα "ότι και να γίνει 2 δις θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ". "Και πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ώστε αυτά τα 2 δις αφενός να παράγουν εγχώρια προστιθέμενη αξία και δεύτερον να κοιτάξουμε το θέμα των συμμετοχών.

Έχουμε προτείνει κάτι πολύ συγκεκριμένο και βλέπουμε συνεχώς μία παραπληροφόρηση. Άκουσα πριν ότι έχουμε ακριβά γενόσημα. Το 10% των γενοσήμων στην Ελλάδα παραμένουν ακριβά, το 90% πλέον, είναι σε τιμές χαμηλότερες. Το 10% που είναι πιο παλιά φάρμακα ίσως είναι ακριβότερα από ένα άλλο φάρμακο στη Σουηδία, αλλά είναι πολύ φθηνότερα από ένα άλλο φάρμακο που υπάρχει στην ελληνική αγορά. 
Αν δεν δοθεί το ελληνικό φάρμακο με μέσο όρο 8 ευρώ, θα δοθεί ένα άλλο ακριβότερο εισαγόμενο. Αυτή είμαι η μία στρέβλωση. 
Η μέση τιμή των φαρμάκων που παράγουμε έχει 8 ευρώ και η μέση τιμή των εισαγομένων το 2014 είναι στα 41 ευρώ. 
Και η Τρόικα λέει να μειώσουμε τα 8 ευρώ, να τα πάμε στα 2. 
Δε θα υπάρχει αυτό το φάρμακο στην αγορά, θα φύγει, θα εκλείψει, θα διαλυθεί η εγχώρια παραγωγή και αυτό ίσως είναι και το λιγότερο τελικώς εάν ήταν να κερδίσουν και τα ταμεία. 
Μα θα χάσουν και τα ταμεία
Θα έρθουν τα ακριβότερα φάρμακα των 41 μέσα στο σύστημα. Ρωτάω τον υπουργό, θα γίνει τώρα μια ανατιμολόγηση, να ρωτήσει τις υπηρεσίες πόσο θα μειωθούν τα εντός πατέντας φάρμακα, που είναι μέσος όρος 41 ευρώ και τα φάρμακα υψηλού κόστους. Θα μειωθούν 2-3%. 
Και έρχονται με θράσος οι Θεσμοί και λένε διαλύστε το φάρμακο των 8 ευρώ. 
Αυτό λοιπόν δεν έχει καμία λογική στα πλαίσια του πως λειτουργεί η αγορά του φαρμάκου, δεν έχει καμία λογική στα πλαίσια του πως είναι το ελληνικό σύστημα συνταγογράφησης.
Και επιπλέον, οι τιμές των φαρμάκων μας μειώθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις καλώς μειώθηκαν 50% το τελευταίο διάστημα. 
Κερδίσαμε μερίδιο αγοράς, χρησιμοποίησαν τα ταμεία τα οικονομικότερα φάρμακα ; Όχι. 
18% είχε η ελληνική παραγωγή, 20% έχει σήμερα. 

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αν είχε γίνει αυτή η πολύ μεγάλη μείωση τιμών, το σύστημα θα το είχε εκμεταλλευτεί.
Δεν το εκμεταλλεύτηκε και δεν θα το εκμεταλλευτεί και τώρα. 
Γι΄ αυτό για εμάς θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σύνθετα. 
Δε θα πρέπει να πούμε ότι ελληνικές βιομηχανίες θα πρέπει να έχουν οικονομικότερα φάρμακα.
Η έννοια του ανταγωνισμού πρέπει να υπάρχει σε όλα τα φάρμακα, και στα εισαγόμενα και στα παραγόμενα. Και εμείς έχουμε σήμερα το οικονομικότερο φάρμακο και οποιοδήποτε πάει να πει άλλα επιχειρήματα πάει να δημιουργήσει κάποιες στρεβλώσεις. Για το εξωτερικό αναφέρομαι. Εμείς ζητάμε από την Κυβέρνηση ένα δικό μας εσωτερικό μνημόνιο -συμφωνία, λέγοντας ότι εμείς μπορούμε να καλύψουμε το 65% των αναγκών της χώρας σε οικονομικές τιμές με έκπτωση πάνω από 70% της αρχικής τιμής, μπορούμε να δώσουμε θέσεις εργασίας, να κρατήσουμε επενδύσεις και παραγωγικές μονάδες αλλά θέλουμε η έκπτωση μας να φθάνει σε πρώτο στάδιο μέχρι 70% και τα φάρμακα μας να πάρουν όγκο".

Απαντώντας ο κ. Ξανθός σημείωσε πως η "άποψη που εκφράζει η ΠΕΦ είναι πολύ βάσιμη και αποτελεί πεδίο συζήτησης και συμφωνίας. Θέλουμε να διατηρήσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση θέμα αντιπαλότητας, ούτε προνομιακής μεταχείρισης των πολυεθνικών εταιρειών. Εμείς θέλουμε να είναι καθαροί οι κανόνες του παιχνιδιού, θέλουμε να υπάρξει μια συγκροτημένη παρέμβαση στο επίπεδο της παραγωγικής δυνατότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της εγχώριας βιομηχανίας.
Χθες έγινε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης μια πρώτη σύσκεψη για αυτό το θέμα με συμμετοχή και του υπουργείου Βιομηχανίας και του Εργασίας, Υγείας και του Οικονομικών. Θα είμαστε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους της εγχώριας βιομηχανίας, θα ζητήσουμε στοιχεία, αναπτυξιακά πλάνα, να τα συζητήσουμε, να δούμε πως πρακτικά μπορεί να αυξηθεί η διείσδυση των εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων στην ελληνική αγορά". 
"Τα τελευταία χρόνια, μετατοπίστηκε ένα μεγάλο μέρος από τη μείωση της δημόσιας δαπάνης, στις τσέπες των πολιτών. Αυτό πρέπει να αντιστραφεί και πρέπει να υπάρξουν κίνητρα σε όλο το σύστημα, από τον γιατρό μέχρι τον ασθενή και τον φαρμακοποιό. Ο ασθενής για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει μειωμένες συμμετοχές στο κόστος των φαρμάκων όταν αφορούν αυτά γενόσημα, να έχει και ο ίδιος ο ασθενής ένα κίνητρο να αναζητεί γενόσημο. Αντίστοιχα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν και για τους φαρμακοποιούς και για τους γιατρούς. 
Να κάνουμε μια πολύ συστηματική καμπάνια, να πείσουμε όντως ότι αυτά τα φάρμακα είναι ασφαλή, είναι ποιοτικά, είναι ελεγμένα και τελικά ενισχύουν το δημόσιο συμφέρον και άρα τη δυνατότητα της χώρας μας να αγοράσει και να εισάγει και άλλα φάρμακα καινοτόμα τα οποία παράγει η Διεθνής Επιστημονική ‘Έρευνα και πρέπει και αυτά να μπουν στη χώρα μας για αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα σοβαρές αρρώστιες. Άρα θέλει μια συνολική ρύθμιση και νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια ειλικρινή συνεργασία και να τα δούμε αυτά πολύ συγκεκριμένα και πολύ συστηματικά το επόμενο διάστημα.
Θα έχουμε διαρκείς συναντήσεις και με τους εκπροσώπους της εγχώριας βιομηχανίας και με τους εκπροσώπους της υπόλοιπης βιομηχανίας η οποία καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος του όγκου φαρμάκων στη χώρα. Το 75% των φαρμάκων που κυκλοφορούν είναι εισαγόμενα στη χώρα μας. Έχουν γίνει προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, που δεν έχουν αποδώσει στο να ενισχυθεί το μερίδιο των εγχωρίως παραγομένων. Θέλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με ένα σοβαρό σχέδιο".
Βάζοντας ορίζοντα ενός έτους, ο κ. Τρύφων, έκανε λόγο για τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, γενόσημα και εκτός πατέντας, σημειώνοντας πως "αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα της πολύ μεγάλης μείωσης τιμών που γίνεται στοχευόμενα σε αυτά τα φάρμακα, θα κάνουμε πολιτική γενοσήμων οικονομικών φαρμάκων χωρίς να υπάρχουν αυτά τα φάρμακα στην αγορά, θα φύγουν". Ως παράδειγμα 5 φάρμακα, που οι τιμές τους μειώθηκαν στα 2 και 3 ευρώ, έφυγαν και αντικαταστάθηκαν από φάρμακα των 15 και 20 ευρώ. Και τόνισε: "Αυτό πρέπει να τελειώσει εδώ. Είμαστε η χώρα η οποία έχει πολύ μεγάλη κατανάλωση εισαγομένων σε σχέση με άλλες χώρες. Για να τελειώσει αυτό, εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα. Δε μπορεί αυτή τη στιγμή η χώρα η οποία θέλει ανάπτυξη, να μη μπορεί να πει στους Θεσμούς τα 2 δις εμείς τα δεχόμαστε, παρότι οι εταιρείες πληρώνουν κολοσσιαία rebate και clawback, πολύ μεγάλες επιστροφές. Τα 2 δις θα τα δεχτούμε, επειδή είναι δύσκολη η κατάσταση της χώρας, το πώς θα πάμε εκεί είναι δική μας υπόθεση. Αυτό το ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κάθε κράτος έχει τη δυνατότητα να κάνει φαρμακευτική πολιτική με τα δικά του δεδομένα για τιμολόγηση και αποζημίωση".

Ο διάλογος έκλεισε με τη δέσμευση των δύο μερών για διάλογο και συνεργασία.