Η αλήθεια είναι ότι, συχνά, παρά τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει, κάτι πάει στραβά κι επιστρέφουμε απογοητευμένοι. Το «κόλπο», αν μπορούμε να το πούμε έτσι, για να περάσουμε εμείς καλά κι εσείς καλύτερα στις διακοπές με την οικογένεια είναι η πρόβλεψη και ο σχεδιασμός, η οργάνωση. Έχοντας κατά νου τι μπορεί να «στραβώσει», προσπαθούμε να το αποφύγουμε, ελέγχοντας το άγχος και την ένταση.

Οδηγός επιβίωσης

Κάντε μια λίστα με αυτά που πρέπει να πάρετε μαζί σας. Θα σας πάρει λιγότερο χρόνο να τα καταγράψετε, από το να ανησυχείτε εάν ξεχάσατε κάτι σημαντικό, όπως την αγαπημένη κούκλα της κόρης σας, το βιβλίο που αδημονείτε να διαβάσετε χαλαρώνοντας στην ξαπλώστρα ή τα φάρμακα για την αλλεργία του γιου σας. Την ίδια λίστα, δε, μπορείτε να την ανανεώνετε κάθε φορά πριν πάτε οικογενειακό ταξίδι, χωρίς να χρειάζεται να την ξαναφτιάχνετε από την αρχή.

Φτιάξτε «κλίμα» λίγες μέρες πριν από την αναχώρηση. Βάλτε όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμη και τα πιο νεαρά στο «παιχνίδι» που λέγεται πακετάρισμα. Ειδικά τα μικρά παιδιά είναι παραπάνω από πρόθυμα να βοηθήσουν στο γέμισμα της βαλίτσας. Βάλτε μουσική, κατεβάστε φωτογραφίες από παλιότερες καλοκαιρινές εξορμήσεις στο λάπτοπ και συζητήστε τι θα κάνετε τις μέρες που θα είστε στον προορισμό σας. Τι ανυπομονεί ο καθένας να κάνει.

Ξεκινήστε στην ώρα σας. Πολλά ζευγάρια τσακώνονται για την ώρα αναχώρησης από το σπίτι κι έτσι οι διακοπές ξεκινούν με ένταση και νεύρα, που επηρεάζουν όλους. Καλύτερα να είστε νωρίτερα στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι, από το να τρέχετε με τα μπαγκάζια και τα παιδιά υπό μάλης να προλάβετε το πλοίο.

Να είστε ρεαλιστές όσον αφορά στα παιδιά σας. Έχετε υπόψη σας ότι τα παιδιά ανυπομονούν να πάνε στο πάρκο ψυχαγωγίας, αγνοώντας ότι μπορεί να κάνουν μία ώρα να φτάσουν εκεί ή ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν πολλή ώρα στην ουρά για να μπουν στα συγκρουόμενα, για παράδειγμα. Ενημερώστε τα από πριν για να ξέρουν τι να περιμένουν και αποφύγετε τις ουρές κλείνοντας εισιτήρια μέσω Ίντερνετ, όπου αυτό είναι εφικτό. Επιπλέον, προτείνετέ τους να έχουν μαζί τους κάποιο παιχνίδι για να απασχοληθούν στη διάρκεια της αναμονής.

Μην το παρακάνετε με το πρόγραμμα. Σίγουρα ένας νέος προορισμός προσφέρεται για εξερεύνηση, αλλά μην βάζετε στο πρόγραμμα πάνω από μία – δύο δραστηριότητες την ημέρα. Έχετε, επίσης, κατά νου ότι τα μικρότερα παιδιά μπορεί να θέλουν να κάνουν τσουλήθρα στην παιδική χαρά, ενώ τα μεγαλύτερα να παίξουν κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή να κάνουν chat με τους φίλους τους. Φροντίστε, προς το τέλος της κάθε ημέρας, να βρίσκετε χρόνο για να δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήξατε και για να κουβεντιάσετε τι ήταν ωραιότερο τη μέρα που πέρασε.

Προετοιμάστε τα παιδιά για το φαγητό. Οι μικροί ταξιδιώτες καλό είναι να ξέρουν από πριν ότι εκεί που θα πάτε μπορεί να μη βρείτε το αγαπημένο τους φαγητό κι ότι, εν πάση περιπτώσει, καλό είναι να δοκιμάζουν νέες γεύσεις, όταν είναι εκτός σπιτιού. Αν το ταξίδι είναι σε άλλη χώρα, μάθετέ τους πώς λένε ευχαριστώ, παρακαλώ και καλημέρα στην ξένη γλώσσα, ώστε να νιώσουν πιο έτοιμα να «αγκαλιάσουν» τις νέες γαστρονομικές και όχι μόνο εμπειρίες.

Μην αμελείτε τις δικές σας ανάγκες. Είναι και οι δικές σας διακοπές και πρέπει κι εσείς να ξεκουραστείτε και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Πείτε στα παιδιά σας ότι το μεσημέρι πρέπει να παίξουν ήσυχα, αν δν ξαπλώσουν, γιατί η μαμά κι ο μπαμπάς θα πάρουν έναν υπνάκο. Επίσης, στην περίπτωση που θέλετε να βγείτε ένα βράδυ, φροντίστε εγκαίρως για babysitter.

Ενημερώστε τα παιδιά σας για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Το προηγούμενο βράδυ, όταν κάνετε τον απολογισμό της μέρας που πέρασε, προετοιμάστε τα παιδιά σας για τις δραστηριότητες που σχεδιάζετε για την επόμενη μέρα. Κι αν η μέρα που προηγήθηκε ήταν κουραστική, ξεκινήστε αργότερα το επόμενο πρωί. Κι αν οι έφηβοι βαρέθηκαν τα αξιοθέατα, δώστε τους την επιλογή να κάνουν κάτι άλλο.

Να έχετε plan B. Τι θα κάνετε αν βρέχει, αν αρρωστήσει κάποιος ή αν κάτι άλλο πάει στραβά; Προνοήστε ώστε να ελαχιστοποιηθεί το στρες, αν συμβεί κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο.

Επιστρατεύστε το χιούμορ σας. Αν η πτήση καθυστερήσει, αν στο καράβι δυσκολεύεστε να βρείτε τις θέσεις σας, αν, αν, αν, επιλέξτε αντί για τη γκρίνια το χιούμορ. Έτσι και τα παιδιά σας παίρνουν ένα σπουδαίο μάθημα κι εσείς αποδεικνύετε ότι η προσαρμοστικότητα είναι το «κλειδί» για να περνάμε καλύτερα.