Δυναμική παρουσία σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις ιατρικού τουρισμού στο Ντουμπάι, επέδειξε η χώρα μας κατά τη διάρκεια της IMTEC 2015, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Το Ελληνικό Συμβούλιο Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ, με την υποστήριξη του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουρισμού, συμμετείχε για πρώτη φορά ως χρυσός χορηγός, με ένα περίπτερο στο οποίο μετείχαν πέντε από τα μέλη του, οι Όμιλοι Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών και Euromedica, η Eurodentica Specialized Dental Care και η Zante Medical Care.

Οι εταιρίες ήρθαν σε επαφή με ταξιδιωτικά γραφεία, εταιρίες ιατρικής βοήθειας και facilitators, ασφαλιστικές εταιρίες, ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρίες απ΄ όλο τον κόσμο, ενημερώνοντας για τις διαθέσιμες υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού που μπορούν να παράσχουν στην Ελλάδα, με σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι γειτονικών χωρών. Περισσότερα από 100 ραντεβού κλείστηκαν με διαμεσολαβητές ιατρικού τουρισμού, ενώ ενισχύθηκε η διεθνής δικτύωση των εταιριών σε διάφορες χώρες από ΗΠΑ μέχρι Κίνα και από Βόρεια Ευρώπη (Ρωσία) μέχρι Αφρική.

Ο πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ και του Ομίλου Ιασώ,  Γιώργος Σταματίου σε σχετική συνέντευξη Τύπου δήλωσε υπερήφανος που η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε να κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις δίπλα σε άξιους ανταγωνιστές, όπως η Τουρκία και η Γερμανία.

Πρόσθεσε ότι το όραμα της εδραίωσης της θέσης της Ελλάδας, στον παγκόσμιο χάρτη του Ιατρικού τουρισμού, γίνεται πραγματικότητα. 

Καθώς ο ιατρικός τουρισμός παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, οι εξαιρετικές ιατρικές πρακτικές, οι τεχνολογίες αιχμής και οι άριστες τουριστικές υποδομές καθιστούν την χώρα μας ως ιδανικό προορισμό για ιατρικό τουρισμό. 

Σημείωσε όμως, ότι απαιτούνται συνεχείς ενέργειες ανάδειξης αυτών των παραγόντων και αξιοποίησης τους, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Και επισημαίνοντας ότι το Ελληνικό κράτος πρέπει να είναι αρωγός, υπογράμμισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ 23% στην υγεία, όχι μόνο είναι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά κάνει δυσβάσταχτη στους ασθενείς την πρόσβαση στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, ενώ δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για αντίθετα αποτελέσματα σε αυτήν την τόσο σημαντική προσπάθεια. 

Υπογράμμισε ότι φέτος είχαμε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων 26 εκατομμυρίων τουριστών, με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς δηλώνοντας πως "Στόχος μας, είναι να παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, να προσελκύσουμε ένα ιδιαίτερο, διαφορετικό κοινό και να επεκτείνουμε με αυτό τον τρόπο και την τουριστική περίοδο". 

Κατά την παραμονή στο Ντουμπάι, η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσιάστηκε σε τοπικά κανάλια, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ Αντώνης Βλαχούσης επανεξελέγη στη θέση του αντιπροέδρου του Global Healthcare Travel Council.

Άμεσα, σχεδιάζεται η διοργάνωση roadshow σε συνεργασια με το υπουργείο Τουρισμού στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, η διοργάνωση του Global Conference of Medical Tourism το 2017 στην Ελλάδα. Επίσης αναμένεται στη χώρα μας το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαμεσολαβητών ιατρικού τουρισμού και η διοργάνωση webinar με την Maria Todd, International Healthcare Industry Expert.